Информация и Въпроси

0884 241 988 / (02)4010515 Pochivam.BG e-mail

Без такса резервация!
Безплатна анулация на повечето резервации!

Потърси хотел / почивка:

* незадължително
 (€ общо)

Хотели в България (756)

Празници и събития

Уеб камери на живо в България

Препоръчани хотели в Гърция

Хотели в Бургас

Бургас - Места за посещение

Културни и природни забележителности

Като всеки голям град в България, пазещ традициите и културното ни наследство, Бургас също е съхранил множество исторически и културни обекти, които задължително трябва да бъдат посетени. Ако сте избрали този чист, подреден град, заради възможностите за културно-опознавателен туризъм и девствената природа в региона, то непременно прочетете всички акценти в нашия виртуален пътеводител, в противен случай ние бихме Ви съветвали да се ръководите по основните обекти, за да сте сигурни, че най-важното е видяно и запомнено. С няколко думи, Бургас изобилства от множество забележителности, които представят националната култура и духа на Черноморското крайбрежие, така че, ако някой Ви каже, че Бургас може да бъде разгледан на един дъх, подходете с доза подозрение и планирайте Вашия собствен обиколен тур.

Първата спирка предлагаме да е Историческият музей на Бургас, една съкровищница, събрала богата колекция от паметници от различни епохи. Музеят е основан през 1925г.и до днес той съхранява богата колекция от находки от времето на античните черноморски колонизатори - древни колонии, чернофигурни вази от 4 в. пр. н. е., надгробни плочи, златни фигури, антични моненти, инструменти, макети на древни селища и други великолепни образци на културата и изкуството по нашите земи. Особено интересна е и експозицията, проследяваща модерната история на България.

Етнографският музей, който се помещава в къща построена през 1873г. и обявена за паметник на културата, също заслужава да е включен във Вашия туристически маршрут. Интересна е колекцията от традиционни кукерски маски, типични носии и ритуални атрибути, както и видео залата, в която се прожектират исторически и етнографски филми.

Уникалните експозиции в природонаучния музей дават представа за геоложкия състав на района, както и за местната флора и фауна. Показани са повече от 1200 насекоми и влечуги, повече от 140 вида риби, растения от странджанския край, защитени и ендемитни видове.

Просторната и прохладна Морска Градина е мястото, където може да се разходите спокойно между зелените внушително по размери дървета, докато вдишвате морския въздух и разглеждате бюстовете и скулптури на български революционери и възрожденци. В границите на парка има казино, малък зоопарк и летен театър, който е домакин на годишните международни фолклорни фестивали.

Бургас е модерен и красив град, който изумява гостите си с уникалното съчетание на съвременна и старинна архитектура. В добро състояние са запазени 264 сгради в града, като те са обявени за паметници на културата. Повечето паметници на културата са разположени край двете главни улици на града - „Александровска“ и „Богориди“ и около площада пред църквата „Св. Св. Кирил и Методий“.

Архитектурни произведения на изкуството, свещени пазители на вярата, храмовете в Бургас са доста на брой, като непременно трябва да посетите Катедрален храм "Св.Св. Кирил и Методий" .
През 1888г. Бургас започва да процъфтява с бързи темпове и така се заражда идеята за построяването на катедралния храм. Основите се полагат едва 7 години по-късно, а откриването е през 1907 год. „Свети свети Кирил и Методий” е построен като трикорабна базилика. Неговата архитектура впечатлява с внушителна фасада и разкошен куполен завършек на покрива. Интериорът е богато орнаментиран, като впечатление правят петте двойки мраморни арки, които сякаш разделят храма на две. Храмът е интересен за посещение най-вече заради чудесните фрески и дървения си олтар.

Арменската църква “Сурп Хач” (Свети Кръст) също заслужава Вашето внимание. Дори и да не сте я включили в списъка на обектите за посещение в Бургас, то минавайки по централната улица "Богориди", непосредствено до хотел България, вниманието Ви ще бъде моментално приковано от тази внушителна сграда. Арменската църква е построена през 1673 г., както е посочено на камъка над вътрешната врата и върху мрамора на кръщелния купол. Тя е еднокорабна, еднопространствена и носи основните белезите на арменската църковна архитектура. Външният архитектурен образ не дава точна представа за първоначалната сграда. Тя е била преустройвана неколкократно, изградена е в последствие камбанарийна кула, а фасадите са облицовани с плочи. Църквата е една от най-старите култови сгради в гр. Бургас и е призната за паметник на културата.

Сграда в неокатолически стил, изчистени пропорции на архитектурните детайки и орнаменти, посетете Католическата катедрала в Бургас, сграда на френския девически пансион.

Най-старата църква в Бургас е храм “Св. Богородица”, построена през 1840-1860г. Храмовата сграда представлява трикорабна базилика с 12 монолитни мраморни колони, носещи покривната конструкция и обширните балкони. В църквата се съхраняват иконите изографисани от монаси в Света гора на полуостров Атон. През 1927-28г. се построяват двете кули на храма и в едната са поставени три камбани. След Втората световна война църквата е обявена за паметник на културата. Стенописите в храма са дело на художника – иконописец Николай Ростовцев.

Други пазители на християнската вяра, които биха представлява интрес за Вас, ако сте привърженик на религиозния туризъм са църквата “Св. Иван Рилски”, римокатолическа църква “Дева Мария Богородица” и сгушената в зеленина църква “Св. Троица".

Манастирът “Света Богородица” е само на 10км от Бургас и заслужава да бъде посетен не само заради уникалната си атмосфера и архитектура, но и положителния заряд от енергия, който ще усетите малко след като сте посетили четиридесетте параклисчета, носещи име на светия. За този манастир вярващите хора разказват много легенди и те са свързани с лечебната сила на водата и необяснимата енергийна сила на мястото,което са открили някога древните траки.

Островният манастир „Св. Анастасия“ се намира на на 6км. навътре в морето. Запазена е само манастирската църква „Св. Богородица“, датираща от ХV – ХVІв.

Уникалната атмосфера, спокойствие и специфичен културен облик на Бургас се дължат и на Операта, Драматичния театър и Куклен театър.

Художествена галерия „Петко Задгорски“, основана през 1945г, е една от най-старите в страната. Намира се в бившата еврейска синагога - строена в 1905-1910г. от италианския архитект Рикардо Тоскани. Експозицията, разположена на три етажа в различни зали, представя най-доброто от своите фондове, състоящи се от над 2000 творби – живопис, скулптура, графика, икони, рисувани от възрожденски зографи. При реставрацията на сградата през 90-те години под купола на синагогата са открити уникални фрески, които днес допълват интериора на този архитектурен паметник от национално значение.

Може би почти всеки град има един часовник, отмерващ безбройните часове на вечността и станал обект, който се е превърнал в любимо място за срещи. Например в София повечето хора се срещат на Попа на центъра, а в античния Русе часовникът в сърцето на града е място за срещи. И така, нека Ви представим красивия, емблематичен за морския град-Бургаски часовник. Монтиран в началото на 20в, поставен с лице към старата сграда на Общината, която е била разрушена през 1930 г., Бургаският часовник е един от най – популярните символи на Бургас, любимо място за срещи, концерти и градски фестивали.

Какво може да посетим около Бургас

Нека оставим безбройните културни и исторически забележителности в Бургас, тъмните златисти плажове и да се отправим на една еко разходка в околностите на Бургас, предлагащи не по-малко дивни природни забележителности: Лесопарк "Капчето", Лесопарк "Крайморие", Лесопарк "Брястовец - Драганово - Изворище", Резерват "Атанасовско езеро", Защитена местност "Пода", Защитена местност "Вая", парк Отманли, усамотения остров Св.Анастасия.

На 18км. югозападно от Бургас са разкрити останки от античния и средновековен град Деултум (Дебелт). Това е единствената римска колония на военни ветерани на Балканския полуостров. Дебелт е обявен за национален археологически резерват.

На юг от Бургас, на около 6км, се намира крепостта Пиргос. Около нос Чукаля на 15 км от Бургас се намира паркът Отманли с гъста гора на площ 6000 дка. Има ловно стопанство и бунгала за почивка.

Остров „Света Анастасия” е разположен в непосредствена близост до Бургас. Островът, обявен за паметник с културно-историческа и архитектурна стойност, е свързан с изгнанието на леви революционери през 1923-1925 г. и на антифашисти през 1943-1944 г., заради което е наречен Болшевик. Спомен за онези мрачни времена пази старинна църква, ценен паметник на архитектурното изкуство, запазен и до днес в нейния автентичен вид.

Бургаските солници са най-големите солници в България, където може да се запознаете с древния занаят на солодобиването. Бургаските солници се намират на мястото на Атанасовското езеро с морето. Живописно крайбрежие на всяко едно от езерата околко Бургас е един оазис за пълна релаксация сред природата.

Атанасовското езеро е национален резерват със световно орнитоложко значение. Той е на второ място в Европа по брой на редки защитени видове птици.

Бургаското езеро, най-голямото естествено езеро в България, ще Ви очарова с биологичното си разнообразие и чудна красота. Известно е още и като езеро Вая. Дължината му е 9.6км., а най-широката му част е 4.5км. Езерото има богат растителен и животински свят - над 60 вида безгръбначните животни. 23 вида риби, 254 вида птици. В езерото гнездят много чапли, корморани, ибиси и гмурци.

Мандренското езеро е най-южното от трите Бургаски езера, като крайбрежието обхваща и най-северните склонове на Странджа. За защитени територии са обявени - част от устието на лимана - защитена местност „Пода“, с площ 107 хектара; предложената за местност „Узунгерен“ - с площ 210 хектара. Те се характеризират с горска растителност - див божур, снежно кокиче, минзухари.

Бургаските минерални извори се намират в близост до едноименния град. Тук са разкрити останки от античния и средновековен град Аква калиде / Термопол / и тракийското светилище на Трите нимфи. Аква калиде, Термополис или Бургаски минерални бани - независимо от наименованието си вече 25 хилядолетия един лековит извор привлича неудържимо желаещите да се изкъпят в него. Курортът край минералните бани на Бургас е бил популярен още в древността. Императори, султани и пълководци са търсили във водите му лек за болките си. Лечебните води на баните са спасявали нееднократно курорта от разрушение, спечелвайки благосклонната протекция на завоевателите. Интересно е да посетите и тракийското светилище на трите нимфи, покровителки на изворите.Традицията да се използват лечебните качества на водите и природните ресурси идва от времето на древните траки. Те са били изкусни лечители, използващи умело и даденостите на минералните извори. В Римската империя тези традиции продължили да се развиват и усъвършенстват. "Свещените" извори на траките станали толкова известни, че болни от всички краища на великата империя идвали, за да се лекуват в тях. Въпреки че Бургаските минерални бани и тракийското светилище не се поддържат много от държавата, те представляват интерес обект за посещение и ние бихме Ви препоръчали да ги разгледате дори и за малко.

Безспорно едно от най-примамливите места за посещение около Бургас е природния резерват “Ропотамо”, който включва резерват ”Ропотамо”, остров Св.Тома “ (“ Змийският остров”), блатата Алепу, Стамополу, Аркутино, скалния феномен Лъвската глава и Маслен нос.

Ако се отправите към Созопол, не пропускайте да посетите дивната местност "Алепу" над залив "Хумата". До залив Алепу се намира защитената местност “Блато Алепу”. Блатото се обитава от десетки видове водни животни-ракообразни и над 100 вида водорасли.

Ако искате да съчетаете малко селски туризъм с автентични изживявания, то само на 64 км от Бургас Ви очаква село Бръшлян, ценен архитектурно-културен резерват. Селото е уникално заради десетките къщи и ансамбли, типични представители на странджанската архитектура от 18 и 19 век. От тях 9 са архитектурни паметници на културата с национално значение.

Природна забележителност “Братанова пещера” също е Ви омагьоса с мистиката си и уникалното излъчване на далечна тайнственост и близка реалност. Братанова пещера е най-голямата пещера в района на Странджа се намира на 9 км северозападно от Малко Търново, в м. Трите дерета. Частично проучена, в нея са открити материали от късната фаза на бронзовата епоха, късната античност и средновековието.

Ако Дионисий е запленил сърцето Ви и винения туризъм в България Ви допада, то посетете Музея по Лозарство и винарство в Сунгуларе /80км от Бургас/. Музеят се помещава в двукатна къща в типично котленско-жеравненски стил.

 

Хотели в Бургас

Престоящи събития в Бургас

Промоции в Бургас

Новини от Бургас

Бургас

 
BlogБлог на Pochivam.BG