Информация и Въпроси

0884 241 988 / (02)4010515 Pochivam.BG e-mail

Без такса резервация!
Безплатна анулация на повечето резервации!

Потърси хотел / почивка:

* незадължително
 (€ общо)

Хотели в България (1089)

Празници и събития

Уеб камери на живо в България

Препоръчани хотели в Гърция

Хотели във Варна

Варна - Места за посещение

Забележителности във Варна-музеи, културни центрове, църкви, манастири

Варна – морската столица на България, топ летен курорт, дестинация за бизнес и конгресни прояви, град с богата култура и безброй забележителности. Имайки предвид отпечатъка, който са оставили древните цивилизации върху облика на град Варна и влиянието, което са оказали в културен аспект, не е чудно, че Варна е един от градовете в България, за който и една седмица не е достатъчна да разгледате множеството забележителности. Ние ще се опитаме да направим един скромен виртуален тур и да Ви представим накратко местенцата и забележителностите, които е препоръчително да бъдат включени във Вашия списък за посещение това лято. Варна е част от Стоте национални туристически обекта на Българския Туристически Съюз, така че не забравяйте книжката си, за да съберете още едно печатче.

Ще бъдете очаровани от внушителната сграда на Катедрален Храм-Паметник "Свето Успение Богородично", който се смята за един от символите на нашата морска столица. Храмът е уникален в архитектурен план и е истинска радост за окото нощем, когато е облян от светлина. Разположен в сърцето на Варна, катедралния храм-паметник е забележителност за туриста и гордост за варненци. Катедралата, както я наричат варненци, символизира вярата и дава облика на морката столица на България. Храмът е първият паметник, издигнат за увековечаване паметта и за прослава на руските воини и всички загинали за Освобождението на България в Руско-Турската война. Честта да положи основния камък на бъдещия храм имал княз Александър І Батенберг, който пристигнал във Варна на 4 август. В храма ‘Свето Успение Богородично’ освен да запалите свещичка за здраве, ще имате възможност да разгледате уникалните стенописи, майсторски изработения иконостас и храмовите икони. Храмът гордо се издига на площад "Св.св Кирил и Методий" и е отворен за посещения от 8 до 17:30.
Ако желаете да се потопите в една виртуална разходка и да разгледате всяко кътче от храма, посетете сайта на витуалния храм.

Храм "Свети Николай Мирликийски Чудотворец" е друга българска светиня, която може да посетите във Варна. Храмът е построен с дарението на Параскева Николау – руски поданник роден във Варна. Съгласно завещанието му той определя 50 000 рубли да се употребят за направата на Църква на името на Свети Николай Чудотворец.

Градският часовник е също един от символите на град Варна. Часовниковият механизъм е бил купен от Англия и монтиран на кулата от известния революционер Отон Иванов, който посвещава по-голямата част от живота си на часовника, който и до днес отмерва точно времето.

Красивата прохладна лете, обгърната в растителност Морска градина на Варна е разположена е по цялата крайбрежна алея в града и предлага възможност за една релаксираща разходка. Характерни за Морската градина са поддържаните прекрасни градински площи, тихите алеи, красивата многообразна естествена растителност и множеството културни паметници намиращи се на територията й.

Висше Военноморско Училище, което се намира в Морската градина, със своята внушителна архитектура също се е превърнало в един от символите на Варна. Пантеонът, издигнат в чест на загиналите борци против фашизма и капитализма, също е разположен е в Морската градина, в непосредствена близост до Двореца на Културата и спорта. Съвременни сгради, които заслужават Вашето внимание са Фестивалният комплекс и Дворецът на спорта. Фестивалния комплекс е разположен е в самото сърце на града, непосредствено до централния вход на Морската градина. На неговата територия има 11 зали с различен капацитет и предназначение.

Дворец на Културата и Спорта (ДКС) е многофункционален спортен комплекс, разполагащ с 6 зали за тренировки и състезания, възстановителен център, фитнес зала, прес-център, модерен бизнес център и център за пазаруване.

Не пропускайте да посеите и Парк-музей "Владислав Варненчик", който е посветен на битката край Варна на 10.ХI.1444 г., изграден в центъра на някогашното бойно поле. Богата е експозицията на музея- средновековни гербове и знамена, картини и скулптури, рицарски доспехи и мечове, ризници и боздугани, бомбарди и алебарди, лъкове и арбалети дават представа на посетителя за мрачната епоха от историята ни, за славните походи на крал Владислав III Ягело и Янош Хуняди през 1443–1444.

Безспорно един от символите на морската столица е Аквариум Варна, който се намира в Морската градина. Радващият днес посетителите Аквариум Варна е конструиран по идея на цар Фердинанд. Изключително оригиналното решение на фасадата на аквариума съчетава баралефни изображения на огромна мида и някои от най-разпространените животински видове в Черно море. Централната зала на Аквариума разкрива пред погледа на посетителите впечатляваща колекция от сладководни и морски обитатели, представени в естествената им среда. В няколко съседни зали са подредени експозиции, даващи пълна представа за флората, фауната и специфичните особености на Черно море.

Делфинариумът във Варна е единственият делфинариум на Балканския полуостров и е действително една от най-забавните атракции, която Варна предлага на малки и големи. спектакъл, продължаващ 30 минути, посетителите могат да се убедят в невероятната интелигентност и възприемчивост на морските бозайници.

Ако сте любители на животинския свят, посетете Зоологическата градина и Терариума във Варна. Зоологическата градина е откирта през 1961 г. и заема площ от 23,5 декара. Тя се намира в Морската градина до паметника на загиналите войни през Руско-Турската война.

В Морската ни столица има и други паметници на културата, които са известни със своята уникална архитектура. Варненските музеи предлагат уникални ескпозиции на посетителите си.

Археологическият музей заема 2000м2 площ и има 32 зали, в които са изложени постоянни експозиции: Праистория, Античност, Средновековие, Възрожденски иконопис. Тук се намира и златното съкровище от Варненския некропол, чиято възраст датира от преди 4000г.пр.х. Находката е от около 2000 предмета от почти чисто 23,5 каратово злато с общо тегло 5,5 кг. Има основание учените да считат находките от Варненския некропол като най-старото златно съкровище в Европа.

В най-южния край на Морската градина е разположен Военноморския музей. Експозициите във Веонноморският музей са разположени в 12 зали на 2 етажа. Те показват предмети от създаването и развитието на Българския военноморски флот до наши дни. Тук е изложена най-богатата колекция на корабни модели у нас, колекции от мини, котви, оръдия, отличия (ордени и медали), униформи, художествени произведения и др.

Природонаучния музей, Варна изучава и популяризира организмовия свят на Черно море и българското черноморско крайбрежие. В научно отношение експозицията е построена на основата на еволюционния принцип и е обособена в три раздела: Геология, Растителност и Животински свят.

Регионалният исторически музей, Варна е разположен върху площ от 2000 кв.м. В 32 зали са изложени постоянни експозиции: Праистория, Античност, Средновековие, Възрожденска иконопис.

Етнографския музей е разположен във възрожденска къща от типа “Симетрични къщи ", която е построена около 1860 година. В музея е показано богатото разнообразие в културата и бита на населението на Варненския край от втората половина на XIX и началото на XX в.
Ще можете да разгледате български носии на всяка от основните етнографски групи от района – местно население и преселници от Тракия, Мала Азия и Македония. Представено е и обредно облекло за обичаите – Коледа, Петльовден, Лазаровден.

Във Варна може да видите единствения по рода си Музей на медицината. Експозицията е разположена в сградата на първата благотворителна болница в България. В нея може да видите над 4000 стари медицински книги, една от най-богатите в страната палеоантропологични колекции, медицински инструменти от времето на траките, гръцката колонизация, римската империя и началото на българската държава, въобще медицината от древността до Възраждането и развитието на медицинското обслужване след Освобождението на България.

Винаги сте искали да ‘докоснете’ звездите и да надникнете в космическия свят, тогава посетете Народна астрономическа обсерватория и планетариум "Николай Коперник". Планетариумът, както е по известен сред варненци, е една от атракциите на морската ни столица. Създаден е от Николай Петров и е тържествено открит на 22 май 1968 година. Разположен е в Морската градина само на няколко метра от централния и вход. Звездната зала разполага с 80 места. Монтиран е проектор за показване на Слънчевата система и видеопроектор с компютър и озвучителна техника.
Астрономическата обсерватория разполага с компютърна техника, телескопи и бинокли, които се използват за обучение на ученици и за наблюдения на Слънцето, Луната, планетите, променливи звезди и комети.

Планетариумът към Висшето Военноморско Училище”Н.Й.Вапцаров” на свой ред пък е най-гомемият и най-модерен на Балканския полуостров. Панорамната демонстация се осъществява в Звездна зала, която има диаметър 18м и притежава 120 места.

Прожекциите се извършват върху полусферичен екран, на който е проектирано звездното небе и е възможно да се наблюдава движението на Слънцето, Луната и планетите. Проекторите имитират различни астрономически явления като най характерните са: лунните и слънчеви затъмнения, кометите, метеорите и др.Възможно е благодарение на съвременната апаратура да се осъществят и въображаеми пътувания в открития Космос. Потопете се в една магическа приказка, преоткрийте космическия свят в Планетарума във Варна!

 

Хотели във Варна

Престоящи събития във Варна

Промоции във Варна

Новини от Варна

Варна

 
BlogБлог на Pochivam.BG