Информация и Въпроси

0884 241 988 / (02)4010515 Pochivam.BG e-mail

Без такса резервация!
Безплатна анулация на повечето резервации!

Потърси хотел / почивка:

* незадължително
 (€ общо)

Хотели в България (802)

Празници и събития

Уеб камери на живо в България

Препоръчани хотели в Гърция

Хотели в Девин

Девин - Места за посещение

Исторически, културни и архитектурни забележителности в Девин. Природни красоти в Девин и околностите

Девин е ваканционно селище за слънчеви хора, които търсят здраве и виталност, които обичат да са в непосредствен контакт с природата. Девин е една отправна точка за неповторими преживявания, тъй като региона е изключително богат на природни обекти и забележителности – спиращи дъха ждрела, тайствени пещери, причудливи скални образувания, защитени местности и природни резервати с ендемични растителни и животински видове.

Девин може да се похвали освен с неизчерпаем ресурс от минерални извори, но и с богато културно-историческо наследство. Районът е осеян с археологически паметници от тракийската епоха - тракийски могили, останки от селища, крепостни некрополи. Може да видите запазени руини от крепостта на Турлата, Градището край с. Гела, крепостта над Девин и Беаднос.

Гостите на Девин могат да посетят няколко параклиса и църквата „Св. Йоан Рилски”. Историческият музей в Девин разполага с музейна сбирка от около 2000 експоната, отразяващи културно-историческото развитие на района. Повече от половината от експонатите са събрани с дарения на жители от гр. Девин и общината.

Музейните експонати са обособени в различни зали:

  • Археологическа зала-В нея са изложени експонати от късния палеолит /12 000 г. пр.н.е./. Експонатите са намерени при разкопки в село Жребово, пещерите – “Горен раж”, “Суходолска”,”Харамийска”. В залата има експонати от медно-каменната, бронзовата и желязната епоха. Изложени са експонати от античната и средновековната епоха.
  • Етнографска зала- Изложени са родопски носии от околностите на Община Девин – козяци, китеници, чорапи, родопски торби, накити.
  • Зала – Бит и култура - Изложените експонати са от животновъдството, ковачеството и тъкачеството.
  • Животновъдство – експонати – мандраджийска каца, ведра, стари орала и др. експонати.
  • Тъкачество – изложени са гребени за стан, родан за предене на вълна, тъкачета за стан, масури, калами и изтъкани родопски халища.
  • Ковачество – изложени са стари сечева за желязо, духало за въглени и някои други експонати.
  • Съвременна зала - Изложени са експонати от съвременността - картини.

За любителите на пешеходния туризъм в околностите на Девин има разработени обходни маршрути и добре поддържани еко пътеки до местността "Струилица", крепостта "Калето", Ягодинската пещера, Триградското ждрело, както и до Римския Кемеров мост. Дъгата на моста представлява идеален полукръг, откъдето идва и името му – кемеров, т.е. сводест. Мостът е иззидан от перфектно подредени речни камъни, без да се използва какъвто и да било свързващ материал. Високата част на дъгата на моста се крепи само на няколко полуобработени четвъртити камъни. В миналото важен търговски път, свързващ Тракийската низина със Солун е преминавал през Кемеров мост.

Девин и безграничните му околности са богати на природни забележителности. Уникалния природен феномен Чудните мостове, причудливите Орфееви скали, прелестните Триградското и Буйновското ждрело, мистичните и дълбоки пещери Дяволското гърло, Ягодинската пещера, Харамийска пещера и Орфеевата дупка, чудния архитектурно-етнографски резерват Широка Лъка, ‘изумрудените очи’ на Родопите-Смолянските езера и много други забележителности Ви очакват в района на Девин.

Само на 20 км от Девин, в живописно, чудно дефиле, обгърнато в зеленина, в южната част на Централните Родопи, се намират известните Беденски минерални бани.

На 4 км. от Девин в посока с. Настан, в долина на река Въча, се намира природният феномен Слонът - скална фигура, наподобяваща слон. Опрял се на твърдата скала, слонът образува отвор широк около 2,5 - 3 м. Внушителната Настанска могила се намира на 1200м надморска височина. Тя още от древността е свързвала града със село Настан и дефилето на реката. Момата пък е друго уникално скално образувание, изваяно от природата, наподобяващо фигура на жена. Момата се намира в близост до пътя Девин-Широка лъка. Легендата разказва, че на това място красивата мома Каня от село Широка лъка, се помолила да бъде вкаменена, за да се спаси от преследващите я турци, които искали да потъпчат вярата и честта й. Скалното образувание Момата е защитена природна забележителност.

Една от най-големите забележителности на Девин е Триградското ждрело. То е една природна красота, която впечатлява с размера и формата си. Ждрелото се е образувало, когато коритото на река Триградска се е вдълбало дълбоко в планинските недра, което е станало причина за образуване на разнообразни карстови форми и огромни пещери. Дължината на Триградското ждрело е около 7 км. Необичайните форми на ждрелото днес са резултат от вечното влияние на река Триградска, която в продължение на милиони години разрушавала мраморните скали и рисувала своите необичайни природни пейзажи, които днес оставят безмълвен всеки един посетител. Със своите скали високи до 250 м.,Триградското ждрело е истинска атракция за алпинистите. Природната забележителност Триградското ждрело е обявена за защитена територия през 1963 год. Самото ждрело има много отвори за пещери, около 150, но само някои от тях са благоустроени.

Една от тях е мистериозната, обгърната в легенди пещера Дяволското гърло. Водите на река Триградска се всичат в наклонените на север мрамори и чрез поредица от водопади попадат в най-голямата зала на Дяволското гърло - Бучащата зала. Подземни води на 380 м. от входа на пещерата изчезват в своеобразен сифон – галерия, изпълнена с течаща вода, а след него по 60 метрова галерия подземната река напуска пещерата и излиза отново на повърхността. Дяволското гърло е формирана впоследствие при пропадане на земните пластове. От голямата зала на пещерата, по виеща се стръмна циментова стълба се стига до естествения вход на пещерата. Докато се изкачвате може да се полюбувате на един от най-високите подземни водопади в Европа -42м. Тракийските легенди разказват, че тук са хвърляли вождове, за да останат безсмъртни. Хората са вярвали, че пътят към безсмъртието, входът на другия свят е точно пещерата Дяволското гърло. Местните жители пък разказват, че нищо влязло в подземния лабиринт на пещерата, не излиза от нея и ето защо пещерата е атрактивно място за едни и страшна бездна за други. Днес само част от пещерата е достъпна за туристи. В Дяволското гърло могат да се видят 18 водопада, най-големият, от които падащ в залата на пещерата, е висок 42 м. Стотиците стръмни стъпала и висящи мостове правят достъпен за всеки мистичния и може би страшен подземен свят на Дяволското гърло.

На източната страна на скалния венец на Триградското ждрело се намира Харамийската пещера. Тя е била обиталище на древните жители през епохата на неолита и в началото на пещерата могат да се видят останки от пещерни жилища.

Друго величествено ждрело, магнит за туристите, се образува над река Буйновска. Близостта на горните части на скалите му създава илюзия, че може да се прескочи от едната на другата страна. За това хората от близкото с.Тешел наричат тази част от Буйновското ждрело "Вълчият скок". На различна височина над реката се виждат входовете на много пещери.

Ягодинската пещера е друг безценен бисер в короната на неповторимата родопска природна красота. Пететажната пещера с множество лабиринти е дълга около 10км. Сигурни сме, че дъхът Ви ще спре пред невероятни ‘картини’ на пещерата: драперии, сталактити и сталагмити, пещерни бисери, сталактони, леопардова кожа и много други. Залата Разломна е уникално място за посещение, където истинското дъно на подземна река се е покрило с огромни блокове. Най-горният етаж на пещерата, чието обширно предверие и някои от галериите са служили за жилища на древните обитатели на района, се намира на 1145 м надморска височина. Особено голям интерес за посетителите представляват изработените на ръчно грънчарско колело характерни съдове с биконична форма: паници, купи, съдове-хранилища, вазовидни съдове, чаши. Орнаментацията е от разноцветна охра в комбинация с графит.

Недалеч от Ягодинската пещера може да видите природният феномен "Дяволският мост". Този скален мост свързва двата бряга на езерото, образувано от водите на Боринската река, провирайки се през скален процеп. Спрете за миг, вдишайте чистия планински въздух и се потопете в тихата песен на природата.
Околностите на Девин предлагат множество пътища и еко пътеки,
които ще Ви разкрият разнообразна, величествена природа-вековни гъсти гори, уникални растителни и животински видове, скалисти върхове, зелени поляни покрити с ароматни цветя и билки, величествени ждрела и водопади-символ на безконечността на природния кръговрат.

Други интересни места за посещение са още Девинският каньон по поречието на буйната река Девинска, стъпаловидните водопади в местността Струилски дол, природните резервати Старата гора, Кастраклий и Казаните. Казаните е уникален природен резерват, разположен само на 20 км от Девин, в землището на село Мугла. Казаните е ‘дом’ за смесени гори от ела, черен бор, бук, смърч и характерните за тях растителни и животински видове. Кастраклий към се намира в землището на село Борино. Разположен на надморска височина 1000 - 1200 м, в него се съхраняват непокътнати от човешката дейност гори от черен бор. По-голямата част от боровете са на възраст над 200 години. От висшите растения се срещат 337 вида, като голяма част от тях са редки и ендимични видове. Резерватът "Старата река" е разположен по горното течение на Чаирската река и включва буково-смърчова гора на над 200 години.

Защитената местност Чаирите с причудливи свлачищни езера, сред които е и феноменът Пияната гора също се нарежда сред природните чудеса, които Девин предлага на своите гости.

Местността Чаирите, разполагаща се на 30км от Девин, е известна с шестте си наклонени, естествено образувани свлачищни езера. Езерата са обградени със смърчови и елхови гори, зелените високопланински пасбища са отрупани с цветя през пролетта и обрасли с висока трева през лятото. Езерата постоянно променят обема и размерите си поради свлачищата. Именно бързите свлачищни процеси са причина да се появи и известния феномен ‘Пияната гора’ - всички дървета в нея са наклонени в различни посоки, много са наполовина изкоренени. Всъщност дърветата се опитват да възстановят вертикалното си положение спрямо земята, в резултат на което придобиват причудливи зигзагообразни форми. Най-големият карстов район в България, в който има над 100 пещери, някои от които са благоустроени се намира именно в рамките на Чаирите. Повечето пещери са неблагоустроени и недостъпни за посетители, за да се запази непокътнатата, девствена природа.

Село Широка Лъка също е спирка за Вашето посещение. То е обявено за архитектурно-етнографски и фолклорен музей. Ако посетите Широка лъка, китно селце с романтични калдъръмени улички, ще се потопите в една отминала епоха, периода на Българското Възраждане. Най-интересните сгради запазени от онова време са църквата "Успение Богородично", построена през 1834година и Сгуровския конак, в който се помещава днешния етнографски музей на Широка лъка.

Девин е признат за балнеологичен курорт с уникална и разнообразна природа. Интересен е богатите на мряна, кефал и най-вече пъстърва, особено в горните течения на реките Девинска и Въча.

Язовир Въча, един от най-красивите природни ресурси на Девин, се намира в близост до пътя между Кричим и Девин. Язовирът се захранва от реките Въча и Фотинска, има стръмни брегове, като стената му е най-висока на Балканите - 147 м. В по-голямата си част е тесен (около стотина метра) и образува красиви заливи и полуострови. Най-широк е в района на стената, където разстоянието между двата бряга е около 800 м, а най-голямата дълбочина е 60 м. Язовир Въча не замръзва през зимните месеци поради мекият климат по поречието на реката и сравнително неголямата надморска височина. Най-разпространените рибни екземпляри са костур, скобар, червеноперка, платика, кефал, шаран и бяла риба.

Ако сте почитатели на ловния туризъм, посетете резерватите в горите околко Девин, където се срещат глигани, елени, глухари, диви кози, диви прасета, зайци и други животни, а също така може да посетите и новооткритата конна база намираща се на около километър от града.

Ако сте решили да прекарате повечко дни в Девин, то не пропускайте да посетите българската крепост в местността Калето, една от последните крепости, където родопчани с нечувана храброст са бранили свободата си от османските завоеватели.

Девинският край е уникално красив и непокътнатата природа ще Ви очарова с приказността независимо къде ще отидете за кратка разходка, пикник, ще се полюбувате на невероятните гледки или ще опитате маунтайн байкинг.

Агушевите конаци са друго място за посещение в района на Девин. Паметник на Среднородопската архитектура от началото на 19 век, конаците са били резиденция на местния турски паша. Този забележителен комплекс от жилищни и селскостопански сгради се намира близо до извора на река Арда, в село Могилица.

Ако пътувате от Девин в посока Пловдив, може да поспрете в Бачковския манастир или да разгледате чудния феномен Чудните мостове, създаден все едно с длето от изкусния майстор майката природа. В близост се намират "Ледената пещера" и "Голямата пещера", в която са намерени археологически находки от 5 - 6 в.пр.н.е.

Хората в регион Девин са много дружелюбни и гостоприемни. Колкото и да Ви разказваме за чудната природа в околностите на Девин, трудно ще Ви разходим виртуално през цялата област, тъй като такова уникално съчетание на природни ресурси- красиви девствени гори, богати с риба реки, буйни планински потоци, тайнствени пещери, невероятни природни феномени, кристално чист въздух, архитектурни и културни паметници не може да бъде описано само с думи, трябва да го видите и почувствате.

 

Хотели в Девин

Промоции в Девин

Новини от Девин

Девин

 
BlogБлог на Pochivam.BG