Информация и Въпроси

0884 241 988 / (02)4010515 Pochivam.BG e-mail

Без такса резервация!
Безплатна анулация на повечето резервации!

Потърси хотел / почивка:

* незадължително
 (€ общо)

Хотели в България (799)

Празници и събития

Уеб камери на живо в България

Препоръчани хотели в Гърция

Хотели в Добринище

Добринище - Места за посещение

Природни, исторически, архитектурни забележителности в Добринище и региона

Добринище е популярна туристическа дестинация поради архитектурата на къщите от времето на българското Възраждане и отличната възможност да опитате някой от вълнуващите маршрути, които водят до най-красивите части на Пирин- Попово езеро, Кременските езера и Самодивски връх.

Църквата "Св. Св. Петър Павел" е една от основните забележителности в Добринище. Тя се намира в центъра на града. Построена е през 1835 г. и е обявена за паметник на културата с особена архитектурна стойност. По-късно към нея е пристоена камбанария.

Манастирът “Св. Пантелеймон” е друга света обител, която заслужава нашето внимание. Той се намира на 3 километра югоизточно от града в Пирин планина. Манастирът основан е през 20-те години на 20 век. Представлява комплекс от черква, жилищна и стопанска сграда и е обявен за паметник на културата. Манастирът се намира в Пирин планина, на около 4 км. северозападно от село Обидим и на около 3 км. югоизточно от Добринище.

Църквата ‘Успение Богородично’’ се намира също в Добринище, на 7 км асфалтов път югоизточно от Банско. Църквата е построена през 1684 година. Тя е била разрушавана два пъти – при османските нашествия (възстановена XVIII-XIX век) и по време на Балканската война 1912-13 година (възстановена 1915-16 година). През 1980 година църквата рухва, но е възстановена 1985 година. За съжаление, от някогашната църква са запазени само 4 царски икони и 1 каменна икона с ктиторски надпис от първата половина на XIX век.

Всички знаем, че водата пречиства и духа ни, и мислите ни относно всичко, което ни заобикаля. Ако искате да слушате песента на птиците, да се радвате на слънцето, което се прокрадва от листата на дърветата, докато усещате водните пръски близо до Вас, то отправете се към водопадът "Свети Никола".

И тъй като сме си любознателни, всички добре знаем, че красивият пирински еделвайс е под закрилата на закона и откъсването му е забранено и наказуемо. Всички забранени плодове са най-сладки...Ако не искате да извършите престъпление, но силно желаете да зарадвате нежната половинка с това приказно цвете, което не всеки има удоволствието да притежава, отправете се към градината за еделвайси на Иван Парин. Тя е единствената по рода си в България, където може да си купите пирински еделвайс, без значение дали растението ще бъде живо или хербаризирано.

Близостта на Добринище до Природен Парк Пирин обуславя факта, че всеки гост прекарва няколко часа в прекрасния парк, потънал в зеленина. От друга страна паркова зона „Безбог” е не по-малка атрактивна. Тя включва част от резервата „Юлен”, обхващащ връх Полежан и циркуса, в който се намират Полежанските езера. В района на парка влизат също и Безбожкото езеро, Попово езеро, циркусът на Самодивските езера, Рибни езера, Кременски езера и Камелишки езера.

Предлагаме Ви следните туристически маршрути, които са едно своеобразно пътешествие сред зелените лабиринти на Пирин Планина:

  • Безбожкото езеро – връх Безбог От Хижа “Безбог” до върха има добре очертана пътека, като се следва посока север, северозапад по стръмен, но без никакви препядствия склон. Продължителност на прехода – около 1 час.
  • Безбожкото езеро – Дисилишките езера От езерото се върви по добре оформена пътека в западна посока, близо до долината на р. Дисилица и се стига до Дисилишките езера. Продължителност на прехода – около 1,30 час.
  • Безбожкото езеро – Попово езеро – Кременски езера Върви се по долината на р. Ретиже; минава се край склоновете на върховете Кременски 2410 и Човеко 2333. Маршрута се изминава за около 2,30 часа.
  • Безбожкото езеро – Попопово езеро – хижа Пирин От Безбожкото езеро се върви по добре очертана пътека до Поповото езеро; оттам по стръмен рид се спускаме към Краледворските езера, първото от които е Аргировото езеро. До тук пътя е около 2 часа. От дясно са върховете Орловец, Кривец, Железник; от ляво са Краледворските лява и дясна порта. От там се върви по хубав път, по поречието на река Железина и се стига до хижа Пирин за около 2,30 часа.
  • Безбожкото езеро – хижа Демяница. От хижа Безбог се тръгва на югоизапад като се минава край Самодивските езера и между върховете Самодивски връх и Малък Полежан. За около 2 часа се стига до Валявишките езера. От там се върви на север по поречието на река Демяница и се стига до хижа Демяница.

На около 100 метра под Добринище пък е крайната гаричка на теснолинейката по линията Добринище - Септември. Малкото влакче осигурява петчасова незабравима екскурзия сред магическата природа на Пирин и Родопите. Пътят на теснолинейката минава през през курортите Банско, Разлог, Велинград и е изключително живописна туристическа атракция.

 

Хотели в Добринище

Промоции в Добринище

Новини от Добринище

Добринище

 
BlogБлог на Pochivam.BG