Информация и Въпроси

0884 241 988 / (02)4010515 Pochivam.BG e-mail

Без такса резервация!
Безплатна анулация на повечето резервации!

Потърси хотел / почивка:

* незадължително
 (€ общо)

Хотели в България (829)

Уеб камери на живо в България

Препоръчани хотели в Гърция

Хотели в Несебър

Несебър - Места за посещение

Несебър е един от курортите, където човек не може да скучае и една почивка не стига да се насладите на хилядите места за посещения, които той предлага. Несебър е повече от море, безкрайни плажни ивици, първокласни хотели, кипящ живот. Един от безспорните плюсове на Несебър, който го нарежда на топ позиция във Вашия ‘задължително да посетя’ лист, са възможностите за културен туризъм. В района на курорта могат да се видят около 41 цървки, съхранени от най-дълбока древност. Тези църкви са най-голямото богатство на Несебър.

Старата и новата част на Несебър се свързват с провлак, чиято дължина е около 400 метра. По средата на провлака се намира старата мелница на града, която е една от местните туристически атракции. Именно вятърните мелници на Несебър предават типичния облик на Несебър от миналото и са своеобразен символ на града. От турската епоха са останали две сгради, които със своя типичен изглед са емблематични за Несебър и сегашния облик на Старата част на града. Едната вятърна мелница е на северния бряг на полуострова до останките на Базиликата от 6-ти век. Огромният корпус на мелницата е правилен цилиндър с масивни стени, зидани от ломен камък, ваден на място. През сводестата врата, чиято рамка е от каменни блокове, се влиза в приземния етаж, която е служил за склад. До втория етаж се стига по масивна стълба от дъбови трупи. Целият конусообразен покрив, заедно с механизма е можел да се движи при нужда около оста на сградато и да заема най изгодното положение, съобразно с посоката на вятъра.

Не пропускайте да разгледате запазената от векове крепостна стена на рибарското градче Месембрия и да усетите полъха на едно славно минало... През V-VI в. на новата ера малкият полуостров е бил опасан от мощна крепостна стена. Непрестанното действие на морските вълни и подхлъзването на пластовете в някои части от бреговете на полуострова, а вероятно и непрестанните неприятелски нападения, на които Несебър е бил изложен са унищожили голямата част от тази укрепителна система. Днес най-добре запазените части от несебърските защитни съоръжения се издигат край пристанището, при градската врата на провлака.

Съветваме Ви да посетите базиликата "Св. Богородица Елеуса", църквите “Свети Йоан Кръстител”, която впечатлява с висок цилиндричен купол и “Свети Стефан”, известна като Старата Митрополия. датираща от V век и съхраняваща стенописи от XVI век с висока художествена стойност.

Базиликата "Св. Богородица Елеуса" датира от V в. Тя е разположена на морския бряг в северната част на полуострова. Дълга е 28 метра и широка – 18 метра и има форма на трикорабна базилика с три апсиди и преддверие.

Византийските терми на Юстиниан I Велики

По време на управлението на византийския император Юстиниан I Велики (483-565) в Несебър са били построени бани (т. нар. терми). Заради заслугите си пред Църквата и заради своето благочестие, след смъртта си Юстиниан I Велики е причислен към светиите. Според историческите хроники в тези бани се е лекувал през 680 г. император Константин IV Погонат. Термите се намират в най-ниската част на северния бряг, на север от църквата "Св. Иван".

Археологически музей "Старинен Несебър"Археологическите проучвания на несебърския полуостров и неговата акватория през последните четири десетилетия разкриха богати колекции от значими паметници на културата, илюстриращи историята на антична Месамбрия и средновековен Несебър. Голяма част от тях са експонати в новия Археологически музей на Несебър. Експозиционната площ на музея обхваща фоайе и четири зали.

Етнографски музей – Несебър

Къщата на Москояни е една от най-интересните възрожденски паметници – типичен представител на Несебърската жилищна архитектура от късния период на българското Възраждане. Сградата е двуетажна. Приземният етаж е каменен, висок с двукрила врата. Петте стаи на етажа са разположени около салон с дърворезбован таван, в средата украсен с звездообразна розета. Тук е уредена етнографска изложба “Носии и тъкани от Бургаска област”. Бургаска област е един от най-интересните и разнообразни райони по отношение на народните тъкани и носии, създадени тук през вековете.

Една разходка в Несебър е достатъчна, за да откриете, че поради богатата си история и забележителности, Несебър е станал заслужено част от Стоте национални туристически обекта.

Забележителности в Несебър

 

Хотели в Несебър

Места за посещение в Несебър

Промоции в Несебър

Новини от Несебър

Несебър

 
BlogБлог на Pochivam.BG