Информация и Въпроси

0884 241 988 / (02)4010515 Pochivam.BG e-mail

Без такса резервация!
Безплатна анулация на повечето резервации!

Потърси хотел / почивка:

* незадължително
 (€ общо)

Хотели в България (614)

Празници и събития

Уеб камери на живо в България

Препоръчани хотели в Гърция

Хотели в Паничище

Паничище

Планинския курорт Паничище или едно пътуване към сърцето на величествената Рила

Може би заглавието Ви напомня за едноименния филм пътуването до центъра на земята. Дали сте чували за Паничище, едни от най-красивите планински курорти в България, достоен конкурент на топ ски дестинациите в България, които го превъзхождат само по ценови клас, или просто от любопитство сте попаднали в тази секция, за да прочетете нещичко за това неповторимо райско кътче, то със сигурност има с какво да Ви заинтригуваме.

Нека започнем с това, че всяка планина в България има един особен чар и природни дадености, които са неповторими и ето защо би било безсмислено да убеждаваме търсачите на приключения, че Рила е по-подходяща за културно-опознавателен туризъм в сравнение с Родопите.

Това, което Рила Планина притежава е един особен магнетизъм, разнообразни ски предизвикателства, хиляди възможности за изява на авантюристичния Ви дух, нежен боров аромат, покрити с тънък лед, вечни езера, уникални растителни и животински видове, слънце, което така се скрива зад безкрайните върхове, че ти се струва сякаш красотата на този свят няма край, тучни ливади и планински бързеи, кътчета, където ще медитираш необезпокояван и ‘бели ангели’, които практикуват паневритмия, за да се слеят с природата. Ето защо Рила планина няма еквивалент и именно уникалните й характеристики я правят любима дестинация за почивка на хиляди българи. Дори и да разполагаме с един уикенд, то той ще ни стигне да посетим Рилския манастир, сгушен в недрата на планината, стожер на нашата вяра и паметник с особена архитектурна и художествена стойност, както и седемте Рилски езера, които ще ни разкажат своята история под звуците на чуруликащите птички.

Ако сте жадни за приключения и искате на преоткриете за Вас самите най-хубавите места в Рила, то идеалният избор за ваканция би бил живописния планински курорт Паничище.

Той се намира в Северозападния дял на Рила, на 1300 м надморска височина, и отстои само 25 км от гр Дупница и на 10 км от Сапарева Баня, популярен балнеоложки курорт. Паничище е обгърнат с красиви и свежи иглолистни гори и няма начин да го сбъркате с някой друг курорт. Паничище се намира на границата на Национален парк Рила е отправна точка за вълнуващи туристически маршрути. Ако търсите кратка почивка или пък един уикенд само за релакс, то със сигурност не е уместно да изминете стотици километри до крайната Ви цел. Паничище е удобна и близка дестинация за почивка, защото се намира на един час и тридесет минути с кола от София.

Курортът носи името на намиращото се в близост тектонско езеро, което има формата на паница. Всъщност то е най-ниското езеро в Рила. В него се влива част от водата на р. Перущица. Недалеч е и Сухото езеро, което поради естествения си дренаж не задържа вода и много прилича на амфитеатрален стадион.

Всяка година броят на туристите и почиващите в Паничище се увеличава поради разнообразните възможности за активна почивка, ски приключения по добре поддържаните ски писти, планински преходи и вълнуващи преживявания. Хотелската база и инфраструктура на популярния планински курорт са предпоставка за увеличаването на туристическия поток. Курортът Паничище има не едно предимство и ето защо е особено популярен сред туристите в България и в чужбина. Цените в Паничище са изключително конкурентни на фона на другите ски и планински курорти и това е само една от причините, поради които дори през работните дни повечето хотели в Паничище са резервирани и не предлагат свободни стаи. Хотел Магнолия в Паничище е едно от най-харесванитеместа за настаняване поради отличната си локация, безупречни услуги и възможности за различен тип туризъм. Ски съоръженията в Паничище са пригодени към скиори с различна степен на умение и възраст. Ски пистите се поддържат в отлично състояние, за да осигурят неповторимо изживяване на не един ентусиазиран почитател на пухкавия сняг и боровите гори.

Релефът на региона, благоприятните климатични условия и природни дадености на Паничище и региона го правят ваканционна дестинация за зимен и летен туризъм, както и създават условия за практикуване на различни зимни спортове. Лековитият планински въздух и красивата природа в Паничище привличат гости през всички сезони и ето защо той се е утвърдил като отличен избор, както за тихо лятно уединение и приключение, така и за активни спортове и забавления.

Паничище разполага с уютни хотели, ресторанти, туристически информационен център, ски-влек с много добра писта. Жителите на Паничище ще Ви посрещнат топло, а различните ресторанти в курорта ще предложат вкусни гозби за всеки вкус.

Информационният център в Паничище предоставя богата информация за Националния парк „Рила“, за местната флора и фауна, за природните забележителности в района, за туристическите маршрути до тях, както и допълнителни услуги за запаления пътешественик. Посетителският център е създаден по програма ФАР на Европейския съюз под юрисдикцията на Министерство на околната среда и водите. Направен е по образец на най-известните центрове на резервати от целия свят. Това е първия по рода си център в България. Посетителският център е подходящ и за организирането на семинари на тема флора и фауна. Основната цел на посетителския център е да предложи на туристите детайлизирана информация, която посетителите могат да поискат по отношение на Национален парк Рила. Центърът помага на туристите да си изградят чувство за отговорност към природата и правилно да преценяват действията си в границите на парка.
Причина да бъде избран точно този район за центъра е че, Паничище е една от най-широко отворените порти към сърцето на Рила планина. Именно от Паничище започват някои от най-популярните маршрути в Рила – към Седемте рилски езера, връх Мальовица, хижа Скакавида, връх Харамията и Рилския манастир. Посетителският център се е превърнал в една от забележителностите на Паничище и неговото посещение е задължително, за да получите акуратна информация по всички въпроси, които Ви интересуват за една вълнуваща ваканция в Паничище и региона.

Паничище предлага най-благоприятни условия за физическа подготовка на спортисти от всички спортове. Отбори по футбол, волейбол, баскетбол и др. могат да се възползват от прекрасните терени на Сухото езеро. Състезателите по плуване и тенис могат да ползват плувния басейн и тенискорта на хотел „Енергоремонт“.

Планинският курорт Паничище, водеща ски дестинация, разполага с няколко писти:

 • „Бекяра“ – алпийска ски-писта 470м, оборудвана със ски-влек с капацитет 280 души на час. Базата е разположена напречно на ресторант Елените.
 • „Аждера“ – детски ски-плац, съоръжен с „бейби“ ски-влек и писта 400 м със ски-влек с капацитет 250 души за 1 час
 • Детска писта 200 м пред хижа „Пионерска“
 • Писта за дълго бягане 5000 м
 • Писта за крос-кънтри: намира се точно до тренировъчните площи при Сухото езеро.
 • Ски-писта 400 м със ски-влек за 350 души за 1 час край хижа „Пионерска“
 • Хомологирана писта за спускане с шейни на естествена писта 1130 м и др
 • До хижа Седемте езера: 300-метрова ски писта със ски влек с капацитет 250 души на час.
 • До хижа „Рилски езера”: 950-метрова ски писта оборудвана със ски влек с капацитет 700 души на час.

Всеки посетител на Паничище може да ползва ски екипировка под наем, както и да потърси професионална помощ и подготовка от ски-учители. Изградени са и писти за ски алпийски дисциплини, подходящи за състезания.

Ако искате на усетите тръпката от екстремното ски спускане по необработен терен, то имайте предвид, че при хижа “Седемте рилски езера” отвесният склон би бил едно истинско предизвикателство за Вас.

В момента се работи по идеен проект за кабинков лифт Сапарева баня – Паничище-хижа Пионерска, както и изграждане на нови ски писти и съоръжения към тях. Ако проектът бъде осъществен, това ще превърне курортното селище в много добър зимен курорт, предлагащ на своите гости ски туризъм, възможности за рехабилитация и активно лечение, както и СПА центрове, използващи минералните води на Сапарева баня.

Паничище разполага и с удобно хотелска база и комфортни хотели. Селището е привлекателно заради удобните хижи, хотели и почивни станции. По означените туристически пътеки може да стигнете до хижите в Скакавица, Лозан и Вада и до Седемте рилски езера. Течението на река Бистрица ще отведе планинарите до хижите „Бял кладенец” и „Иван Вазов”. Преходът до хижа “Скакавица” отнема около два часа. Пътят продължава към Седемте рилски езера до хижа „Рилски езера” и стара хижа „Седем рилски езера”. Що се отнася до хотелите в Паничище, бихме Ви посъветвали да изберете някой 3* хотел, който предлага сауна и джакузи, както и център за отдих и релакс. По този начин ще разпуснете напълно, комбинирайки вълнуващи планински, маршрути, активни спортни преживявания с пълно възстановяване на силите Ви в спокойна атмосфера. Хотел Планински езера, доайен на хотелското обслужване в Паничище или Хотел Теменуга, който ще Ви очарова с модерното обзавеждане в изискан бутиков стил и елегантната атмосфера, кояето е гарантирана от високото качество на обслужване.

Естествената красота на северозападната част на Рила е незабравима. Ето защо, ако сте решили да почивате в Паничище, местата за посещение, които е редно да присъстват във Вашия списък са именно природни забележителности.

И тъй като сме в Рила, дори и да сме посещавали Седемте Рилски езера повече от веднъж, този уникален природен феномен има какво да ни предложи, за да ни накара да се връщаме отново и отново. Всяко едно от Седемте Рилски езера има специфично име според формата си. Безспорно всички ентуасиасти и заклети планинари намират за най-интересни маршрутите до Седемте рилски езера, защото те са считани за най-живописната езерна група в Северозападна Рила. Седемте ледникови езера, разположени в най-големия рилски циркус, пленяват с красотата и уникалността си. Тяхното амфитеатрално разположение позволява да ги разгледате лесно като вече и достъпът до езерата е подсигурен от лифт и ето защо дори, ако планинските преходи не са Вашата страст, пак имате възможност за удобен достъп до езерата. Разликата между най-горното /2535 м н.в./ и най-долното езеро /2095 м н.в./ е повече от 400 м.

Освен зимни спортове и минерални бани, Паничище предлага чудесни възможности за планински туризъм. От Паничище започват едни от най-интересните рилски маршрути – до Седемте рилски езера, до Рилския манастир, до хижа Пионерска, хижа Скакавица и Скакавишкия водопад, както и много други. Течението на река Бистрица ще ни отведе до хижите „Бял кладенец” и „Иван Вазов”.
Ние не просто избираме място за почивка за всеки сезон, а любопитният ни дух доказва, че ние не просто обичаме да почиваме в България, а нещо повече- откриваме и природни забележителности, които остават някак в сянка поради липсата на промотиране и осведоменост.

Ето такова уникално място за Урдините езера, за които всеки, който ги е посетил, ще отбележи, че те по нищо не отстъпват на Рилските езера. Може би разликата е, че Урдините езера са дестинация за по-смелите туристи, които дръзват да предприемат приключение и да ги открият тяхната несравнима прелест, дълбоко скътана в пазвите на Рила.

Шестте Урдини езера са разположени амфитеатрално в западната половина на обширния и дълбок Урдин циркус, в най-алпийската част на Северозападна Рила. Езерата са малки, имат сферична форма, а бреговете им са разнообразни варират от равни до много стръмни и скалисти. Най-малкото по площ, обем и дълбочина е приказното Рибно (Дамгско) езеро, което всъщност е най-популярното сред Урдините езера. Всички Урдини езера са зарибени с балканска и дъгова пъстърва и са едни от най-привлекателните места за любителите рибари.
В района на Паничище се намира най-ниското ледниково езеро в Рила– Сухото езеро.

По пътя за Паничище се намира и балнеологичния планински курорт Сапарева баня. Има редовни автобуси от Паничище до Сапарева Баня, където се намират горещ минерален извор и най-големият горещ изригващ гейзер на Балканите. Интересни забележителности са разкопките на античния римски град Германея, средновековната църква „Свети Никола“ и Овчарченския водопад.

За тези, които предпочитат опознаят красотите на Рила планина и не са планинари, районът предлага голямо разнообразие от пешеходни маршрути, които не са с голяма степен на трудност.

 • Алея на здравето - обиколка на Паничище
 • Паничище - х. Пионерска - 1 час.
 • Паничище - Сапарева баня - 1,30 - 2 часа.
 • Паничище - х. Скакавица - 2 часа.
 • Паничище - х. Скакавица - Скакавишки водопад - 2,30 часа.
 • Паничище - х. Рилски езера - 4 часа.
 • Паничище - х. Рилски езера - х. Седемте езера - 6 часа

Вълнуващо място за посещение е Скакавишкият водопад, третия по височина водопад в България. Височината на водния пад е 70 метра. Водопадът се намира на 750 метра надморска височина край село Полска Скакавица. Разположен е на десния стръмен бряг на река Струма. Истинско приключение е алпинисткото изкачване по заледения водопад „Скакавица".

Разнообразните релефни форми, надморската височина, големият брой слънчеви дни, богатата флора и фауна и продължителното задържане на снежна покривка в Паничище създават благоприятни условия за целогодишната посещаемост на курорта и съответно нови възможности за туристически маршрути в Рила и забележителност, разположени в по-голям радиус от курорта.

Ако се увличате по езотеричните учения, то може би знаете, че през месец август така наречените дъновисти, членове на Бялото братство и последователи на Петър Дънов се събират около Рилските езера, на 2300 м надморска височина, за да прекарат дни в съзерцаване на природните красоти, самовглъбяване и себепознание, както и да изпълняват уникалните движения на паневритмията, (ритуален танц пресъздаващ хармонията между човека и природата).

Паничище е идеална отправна точка да проучите Рила и да откриете защо толкова много планинари, естети, природолюбители, учени, художници, поети, духовно извисени хора продължават да се стичат към планината година подир година, век след век.

 
 
BlogБлог на Pochivam.BG