Информация и Въпроси

0884 241 988 / (02)4010515 Pochivam.BG e-mail

Без такса резервация!
Безплатна анулация на повечето резервации!

Потърси хотел / почивка:

* незадължително
 (€ общо)

Хотели в България (832)

Уеб камери на живо в България

Препоръчани хотели в Гърция

Хотели в Сандански

Сандански - Места за посещение

Природни и исторически забележителности, архитектурни паметници и околности на Сандански

Не можете да остане равнодушни към красивите околности на Сандански, паметниците на архитектурното и културно наследство в града, множеството забележителности и святи места в този популярен СПА курорт. Архитектурното наследство на Сандански е от най – разнообразните в България като са описани и декларирани над 5 000 паметници на културата. В централната част на Сандански са открити останки от древни селища, които се считат за паметник на културата от национално значение. Сред тях са раннохристиянски комплекс и Митрополитската базилика, открита през 1960 година и частично изследвана и проучена.

Раннохристиянският комплекс се намира непосредствено до сградата на Археологическия музей в гр.Сандански. Той е архитектурен паметник на културата от античността с национално значение. Състои се от трикорабна базилика с нартекс и атрий от т.н.елински тип, стоа, антична улица от V-VI в., експонирани на открито, открити са и великолепни подови мозайки, съхраняващи се във фонда на Археологическия музей. Базиликата е била изградена в средата на VI в. На запад от нея е открита част от късноантична улица т.н. cardo maximus – главната улица на стария град. Заедно с помещенията на север от базиликата, които вероятно са служили за епископска резиденция, се образувал един общ комплекс.

В околностите на днешен Сандански могат да се видят още архитектурни забележителности, които представляват интерес за почитателите на историята и културата. Непременно посетете Благородническата гробница – мавзолей от Римската епоха II – IV век, един от малкото паметници в България, които отразяват Римската погребална архитектура. Много архитектурни забележителности и шедьоври на архитектурното изкуство могат да бъдат видени в околностите на днешен Сандански. Гостите на Сандански могат да посетят архитектурния комплекс с паметника на Спартак.

Интересен обект за посещение е Археологическият музей, който съхранява 11 367 експоната с уникална културна стойност. Музеят е построен през 1936г. на мястото, където някога е била Базиликата на Архиепископ Йоан. Археологическият музей в Сандански е един от петте археологически музея в България, в които се съхраняват находки от античната археология. Ще се полюбувате на колекция от Римски надгробни скулптури от мрамор (I –III век), най – голямата в България, която е необичайна за Европа и конкретно типична за този регион.

Църквата Свети Георги e едно свято място, където можете да запалите свещичка и да се помолите за докоснатата от Бог райска земя. Интересно е да се знае, че планът на църквата Свети Георги е бил по подобие на катедралния храм паметника "Св. Александър Невски" в София и ето защо църквата в Сандански представлява храм-паметника в умален вид. Неврокопският митрополит Борис имал възможност да избира парцел за построяване на втора църква в малкото тогава градче - Свети Врач - днешния Сандански. Той избрал в центъра на града най-хубавия парцел с обща площ около 8 декара. Тук построява двуетажна масивна сграда за архиерейско наместничество, а през 1938 г. полага основен камък и на новата църква Св. Георги.

Само на километра северно от централната част на град Сандански, близо до десния бряг на река Санданска Бистрица се намира Манастир “Св.св. Безсребреници Козма и Дамян”. Манастирът е разположен в живописно място сред тучни ливади, овощна градина и богата зеленина. Историята на манастира датира от дълбока древност – IV – V век. Тук е съществувал манастир с църква. Смята се, че тук са живели двамата братя Св. Св. Козма и Дамян и са лекували болните. Светите лечители – безсребреници дават и името на града – Свети Врач. Това идва от превод на славянски, където Врач означава лекар. Легендите разказват за чудесата, които стават в параклиса на Св.Петка. Пристан и помощ наистина тези, които носят вярата в сърцата си. Братята Безсребърници безвъзмездно са помагали на хората и ето защо те са свети лечители. Има една легенда , която разказва как един дядо умирал в санаториума, но през ноща някой го спасил и когато влязъл в черквата и зърнал иконата на братята св.св.Козма и Дамян, старецът казал, че това са спасителите, които били през нощта при него. Всички вече предричали края на дядото, но той на сутринта станал по-здрав от всякога.

Ако сте любителите на изящното и естетичността, посетете Художествената галерия "Ликин" в гр.Сандански. Галерията представя творби на съвременни художници от югозападна Бьлгария в областа на изящните и приложни изкуства. Ликин е основана през 1989г. Уредник е известният български художник Румен Божинов. В нея са изложени авторски работи на български художници основно от региона на града. Предлага се изработка на мозайки, витражи и копия на Православни икони по поръчка. Галерията представя произведения на съвременни български художници, работещи в сферата на живописта, графиката, малката пластика, православната икона, дърворезбата, керамиката и витража.

Друга забележителност в Сандански са двата чинара. Дърветата са на повече от 500 години а едното от тях е с високо 25 м. Обявени са за природни забележителности.

Сандански е магнит за търсещите спокойно място сред природата, тъй като градът разполага с уникален градски парк, носещ от 1981 г. старото име на града - Свети Врач. Паркът е дом на над 100 дървесни вида и повече от 150 вида цветя. Могат да се видят стари хралупести чинари, стройни кедри и секвои, вечнозелени туи, бухлати върби, иглени борове, нар, смокини, здравец, мушкато, различни видове рози и т. н. Малките скални скатове наподобяват алпийския характер на възправилата се на изток беломраморна грамада на Пирин. Над пенливата и бърза Санданска Бистрица са провесени люлеещи се мостове. Множество алеи, дървени беседки, детски и други кътове създават неповторими условия за развлечение и релаксация. Сред зеленината на парка се намират градският стадион, летният театър, открит плувен басейн, изкуствено езеро със заведение, много лодки и водни колела, оригинално заведение с бъчви-сепарета и др. Градският парк естествено се е свързал с още по-големия лесопарк- зелената огърлица на Сандански, обхванал града като подкова.

На 24 км югоизточно се намира най-малкия град в България Мелник, известен с внушителните Мелнишки пирамиди, благоприятен климат и природни забележителности.

Само на 6 км от Сандански се намира красивият Роженски манастир. На 18 км североизточно, в Пирин, е летовището Попина лъка (1230 м н.в.). На река Башлиица (един от началните притоци на Санданска Бистрица), минаваща през Попина лъка, се намира 11-метровият Попинолъшки водопад. Водопадът, разположен на около 15 км североизточно от Сандански е изключителен природен феномен, който ще Ви очарова със своята красота. Кристално чистата планинска вода се спуска от 11 метра височина в коритото на река Санданска Бистрица. Единствено шумът на падащата вода нарушава спокойствието в живописната гориста планинска местност, където се намира водопада. Попинолъшки водопад е едно от тези кътчета, където човек човек преоткрива хармонията с природата и потъва в мисли за утрешния ден, който обещава да е по-слънчев и успешен.

Интересно място за посещение е биосферния резерват „Славянка” /Али Ботуш/, част от национален парк „Пирин”. "Али ботуш" е обявен за резерват с цел да се запазят уникални реликтни гори от черна мура, черен бор, борисова ела, богат растителен и животински свят с множество редки и застрашени растителни и животински видове. Разширяван няколкократно, в момента общата му площ е 1628 ха. В резервата се намира и най-голямото находище на черна мура на Балканския полуостров. Поради уникалната си геология и климат, районът е съвременен център за формиране на нови видове растителни съобщества, богат на ендемични и редки растения.

Ако разполагате с повече време за опознаване на региона, то отделете време да се полюбувате на изпълнения с очарование и богата история Мелник. Най-малкият град в България е един от стоте национални туристически обекта. Една малка част от местата за посещение са Градският исторически музей, разположен в Пашовата къща, Кордуловата къща, Мелнишките Пирамиди, Манастир "Св. Богородица Спилеотиса" ("Св. Зона"), един от ценните културно-исторически паметници на град Мелник, Турския конак и др.

Само на 20км от Сандански се намира град Петрич и известната местност Рупите, която представлява угаснал вулкан. Може би сте чували, че на това място пророчицата Ванга е направила много предсказания и е прекарала последните години от живота си. Ето защо не е случаен факта, че тези земи са пропити с космическа енергия и са магнит за множество посетители. Средновековната Самуилова крепост в село Ключ отстои на около 25 км от Сандански.

Сандански е един от най-хубавите СПА и балнео курорти в България, който е събрал дивната планинска природа на Пирин, чист планински въздух, богатство от термални извори, множество СПА хотели, интересни места за посещение, образци на архитектурното и културно наследство, които будят възхищението на поколения наред и една специфична атмосфера, която ще накара всеки гост да се чувства у дома си.

Забележителности в Сандански

 

Хотели в Сандански

Места за посещение в Сандански

Промоции в Сандански

Новини от Сандански

Сандански

 
BlogБлог на Pochivam.BG