Информация и Въпроси

0884 241 988 / (02)4010515 Pochivam.BG e-mail

Без такса резервация!
Безплатна анулация на повечето резервации!

Потърси хотел / почивка:

* незадължително
 (€ общо)

Хотели в България (801)

Празници и събития

Уеб камери на живо в България

Препоръчани хотели в Гърция

Хотели в Девин

Село Триград и Триградското ждрело

Алтернативно и провокативно, магнетично и необяснимо- разходка до Триградското ждрело

Анита Валентинова, 26.10.2010

Есента е много мрачна и ето защо сме склонни към депресии, самовглъбяване и чувството на вътрешна неудовлетвореност, което мъчи мислите ни не ни дава мира и ето защо радостта стопява вледенените ни сетива. Българите сме свикнали да се оплакваме, да обсъждаме какво е можело да се направи, за да се озовем в по-добра ситуация и по-щастливо време. Меланхолията ми се губи в здрача и махам й за сбогом в този ден, защото волният ми полет ми позволява да се докосна дo хубавия утрешен ден, който ще ме обгърне с чист планински въздух и свежия аромат на борови гори.

Този скромен пътепис е първа част на едно приключение, което някак за два дни преобрази живота ми, обърна мислите ми и и ме накара да обичам есента, която е предрешила природата и чудните български планини, които ще помня завинаги. За чудното Банско и село Добърско повечко в следващите два пътеписи, които са посветени на природните красоти, културните светини и лъчезарните хора, които срещнах.

Тъй като първа част от приключението преминава небрежно през южната ни съседка, за да опозная някои обекти, да сравня какво има Майка България и с какво превъзхождаме гърците не само в историческо, но и в културно отношение, пътят ми преминава през Триград и Триградското ждрело. Отдавна ми се иска да опиша това приказно място, което така и нямам удоволствието да посетя директно, а пътят ми минава само транзитно. Триградското ждрело е предпочитано място не само на ентусиазираните рафтинг маниаци, които редовно се събират тук, за да се докоснат до природата и да вкусят магическата сила на пречистващата вода, но и на природолюбители като мен, които се влюбват в такива места и ги пазят цял живот в сърцето си.

Изумителното Триградско ждрело е разположено по поречието на река Триградска, на 1,3 км северно от село Триград, по пътя Девин–Триград. Не знам точно къде спряхме за кратка почивка, но красиви панорамни гледки се откриха към бреговете на реката и се сменяха пред очите ми все едно една пъстроцветна есенна лента бе разгърната в няколко минути. Като спряхме за кратка фото пауза, просто почувствах, че времето е някак вечно на това място и ти се иска да останеш завинаги, за да заживееш в хармония с природата и нестихващата стихия на реката. Където и да погледнеш, очите ти се спират на надвиснали скални каскади, широки поляни около речните меандри. Западната стена на ждрелото се издига на височина 180 м, а източната достига до височина от 300 - 350 м. В началото на ждрелото разстоянието между двете стени е около 300 м, но в по северните части става близо 100 м. Височината на скалите достига на места до 250 метра. Средната надморска височина на ждрелото е около 1450 метра.

Ако трябва да бъда честна, не успях да установя къде точно се намираме в този приказен рай, но табелите индикираха, че село Триград е наблизо. Това, което видях и усетих, докато стоях на едно навесче над реката е силата на стихията, преклонение пред цветовете на листата, които ту червени, ту оранжеви погалиха душата ми и успокоиха мислите ми. Есенното слънце кокетно се огряваше в дълбоките речни потайни места и докато се чудех как това място се е появило тук и колко години търпеливо чака да бъде открито от хората, които трябва да се оттърват от свойствената им излишна суета, погледът ми се спря на група скали, които, разположени по диагонал, шепнеха приказки на реката. Тя пък ги разнасяше с плавни стъпки към другите елементи на тази изумителна картина, които се простират там някъде, където погледът ми е невъзможно да надзърне.

Може би така се е родила и местната легенда за митичния Орфей. Тя разказва, че когато Орфей засвирел, вятърът затихвал между клоните на дърветата, сякаш заслушан в неговата музика, птиците спирали във въздуха и животните спирали по горските пътеки, а зверовете се укротявали. Когато Бакханте разкъсал певеца и го хвърлил в реката, всяка капка от кръвта му се превърнала в красиво планинско цвете, наречено силивряк. Силиврякът е рядък реликтен ендемит за Балканите, притежаващ уникалните свойства на амброзията. Триградското ждрело неслучайно е обявено за защитена местност. В скалите на Триградското ждрело се наблюдават над 10 вида редки птици.

Село Триград е живописно местенце, където си мисля, че човек може да се приюти за няколко дни, за да разгледа по-обстойно района и природните забележителности на Триградското ждрело. Село Триград е разположено в Западните Родопи. То отстои на 26 км южно от гр. Девин и на около 40 км западно от гр. Смолян. Триград е отправна точка за много туристически пътеки и маршрути, водещи до природни, културни и исторически забележителности. Такива са маршрутите: х.Ледницата – с.Мугла – Чаирски езера; с.Триград – с.Ягодина-Ягодинска пещера (Буйновско ждрело) и др. Селото предлага на гостите си много атракции и възможности за активна почивка, които едва ли могат да се намерят другаде, а именно функционира конна база, предлагаща коне за езда и обучение с инструктор, походи с мотори, скално катерене, делтапланеризъм и леки пешеходни маршрути. И всичко това комбинирано с рафтинг приключения е гарант за една наистина екстремна и завладяваща почивка.

Следващата ми дестинация за по-подробно проучване определено ще е Триградското ждрело, защото съм сигурна, че вече съм узряла да усетя истински красотата на това място, да се заредя с позитивна енергия и да се докосна до дарените от Бог забележителности. Засега ще се полюбувам на чудните снимки, които се получиха в този есенен ден и ще начертая картата за следващото приключение из красотите на България.

Подобни туристически новини - Новини от Девин

В България ще останат само 60 СПА комплекса

В България ще останат само 60 СПА комплекса

Около 200 хотела ще трябва да се разделят със своите СПА "екстри" според новата Наредба за СПА хотелите в България.

СПА хотели и промоции в България

СПА хотели и промоции в България

СПА ваканции в България на атрактивни цени!

Tуристите търсят селски туризъм

Tуристите търсят селски туризъм

Tуристите предпочитат и селски туризъм в България, любими планински дестинации привличат туристите.

Здравен туризъм в България- една от модерните форми на туризъм

Здравен туризъм в България- една от модерните форми на туризъм

Пролетни почивки СПА: здраве за ума, духа и възстановяването на тялото!

Гърци и румънци пристигат у нас за Великден

Гърци и румънци пристигат у нас за Великден

За Великден се очакват доста гръцки и румънски туристи да посетят България.

СПА почивките: релакс и здраве

СПА почивките: релакс и здраве

България бързо се развива като една от най-достъпните СПА дестинации в Европа. Почивки и подобряване на здравословното състояние- мисията възможна!

На ловен туризъм в Девин

На ловен туризъм в Девин

Девин е привлекателно място за ловен туризъм.

Липсата на информация възпира развитието на СПА туризма

Липсата на информация възпира развитието на СПА туризма

Липсата на информация е основната спънка пред СПА туризма.

Великденски идеи за почивка

Великденски идеи за почивка

Великден в България- кое е най-слънчевото и красиво място, където ни очаква тишината, спокойствието или светлите емоции в най-святия ден от годината?

Великденски почивки в България на разумни цени

Великденски почивки в България на разумни цени

Великденски идеи за почивка в България- разумни цени, весели пролетни дни сред най-красивите курорти в България!

Расте интересът към българските балнеокурорти

Расте интересът към българските балнеокурорти

СПА и уелнес курортите в България са все по-търсени от чуждестранните туристи.

Гърци в България за Великден

Гърци в България за Великден

Съседите от слънчева Гърция избират България за своята Великденска ваканция!

Великден е: Искаме Евтини Ваканции

Великден е: Искаме Евтини Ваканции

Как да изберем почивка за Великден? Коя е дестинацията за незабравима Великденска Ваканция през 2011? Евтини Великденски оферти- мисията възможна ли е?

Разбулената тайна на 5 СПА процедури, които обичаме

Разбулената тайна на 5 СПА процедури, които обичаме

СПА процедури за здраве, дълголетие и красота- как да изберем най-добрата СПА програма за нас!

Спелеолози ще посрещнат Нова година в Ягодинската пещера

Спелеолози ще посрещнат Нова година в Ягодинската пещера

Как Ви звучи да прекарате Нова година в пещера? Прочетете кой и защо ще празнува Нова Година 2011 в Ягодинската пещера.