Информация и Въпроси

0884 241 988 / (02)4010515 Pochivam.BG e-mail

Без такса резервация!
Безплатна анулация на повечето резервации!

Потърси хотел / почивка:

* незадължително
 (€ общо)

Хотели в България (1088)

Празници и събития

Уеб камери на живо в България

Препоръчани хотели в Гърция

Хотели в Хисаря

Хисаря - Места за посещение

Природни, културни и исторически забележителности в Хисаря и околностите му

Може много да се каже за Хисаря, безспорно има много места, които заслужават да бъдат видени и почувствани, една уникален балнеологичен курорт в сърцето на България, която е прочут със запазените си римски постройки и известната атракция- тракийския култов център в с. Старосел, този неземен рай, благословен с мек климат и лечебни минерални извори, е чудесно място за търсещите миналото, мистерията и спокойствието...

Символ на Хисаря са уникалните останки от Хисарската Крепост, която датира от епохата на късната античност / IV в./. Крепостната стена достига височина 11 метра, а най-голямата крепостна порта “Камилите” се извисява на 13 метра. Крепостта представлява постройка с формата на почти правилен четириъгълник. Тя е една от най-добре съхранилите се от този тип паметници не само в България, но и на целия Балкански полуостров. Предполага се, че височината й е достигала 12 м. Днес запазените останки от крепостта достигат 7 м. До началото на ХХ век портата на крепостта е била разделена и приличала на две застанали една срещу друга едногърби камили и ето оттам идва името на крепостта-Камилите. В рамките на крепостната стена, както и вън от нея, са открити различни по размери, план и предназначение сгради от античния град - казармени постройки, терми (бани), късноримска перистилна (с колонада) сграда, църкви, некрополи.

Известния с целебните си извори римски Диоклецианопол става по-късно Аугуста и това е периода, от който датира запазената антична крепост Аугуста, която днес е археологически резерват, отличен образец на архитектурното изкуство и изящество от онази епоха.

Археологическият музей в Хисаря е едно от местата, които непременно трябва да посетите. Музеят е бил създаден от местния родолюбец и патриот ген. Тодор Марков. Музеят има богата сбирка от отлично запазени архитектурни образци от праисторическо време; тракийски, римски и византийски съдове; колони, мраморни плочи, статуи, етнографска експозиция, която отлично представя бита на българина от миналото.

Ако не вярвате на историята за чудодейните минерални води на Хисаря, то непременно посетете музейната сбирка на бъбречните камъни - съдържа около 10 000 конкремента, изхвърлени по време и след балнеолечение в Хисар. Малка част от тях са извадени след оперативна намеса. Тази сбирка е доказателство за лечебния ефект на хисарската минерална вода. Открита е през 1981 година. Намира се в балнеолечебница "Момина баня".

Откритите десет раннохристиянски базилики, запазени паметници на църковното строителство и архитектура, са също привлекателна туристическа забележителност в Хисаря.

В парк “ Момина сълза” се намира голям римски балнеолечебен комплекс, запазен почти до покрив. Легендата за момина сълза разказва, че благочестива красавица била задявана от Хасан бей, някогашен управител на Хисар, който пиян от любов и изпълнен с жажда за мъст заради множеството откази на момата, направил план да я унижи и обезчести, която погубила закоравелия разбойник със сребърен поднос и по-късно била изгорена жива на центъра на града. Преди да я завържат за гредата, турците я съблекли гола, намазали тялото й с катран и я подпалили. Не се чул нито вик, нито стон. След малко всички, които гледали, онемели. Две бистри сълзи паднали от моминските очи и тозчаз изпод краката й бликнал топъл извор. Тя бавно, бавно се потопила в него. Оттогава този извор получил името Момина сълза и не е пресъхвал и до ден днешен.

В близост до извора “Момина сълза” се намира Хисарската гробница, интересно археологическо откритие, което също заслужава да бъде видяно, най-голямата римска гробница в града. Тя представлява късна римска семейна гробница (IV век), която се състои от засводен коридор, стълбище и гробна камера. Стените на гробницата и коридорът са украсени с цветни стенописи, а камерата е покрита с красива 4-цветна подова мозайка.

Архитектурният ансамбъл от сгради в парк “Момина сълза” включва и амфитеатъра. Той е бил едно от най-посещаваните и любими места на хората в онази далечна епоха, дошли в Диоклецианопол за отдих и развлечение. Амфитеатърът е от типа на циркусите, в които са се провеждали спортни състезания и борби с животни. Построен е през първата половина на ІV в. и е спазвал каноните на новата християнска идеология да не се пролива кръв. Отлично запазена е арената и обслужващите амфитеатъра помещения.

Град, станал средище на различни културни нюанси, своеобразен исторически кръстопът, Хисаря е бил убежище на различни вярвания. Независимо дали ще погледнем назад към тракийските мистерии, ще се възхитим на раннохристиянските базилики и ще анализираме римския период на разцвет и упадък по времето на турското владичество, ще се убедим, че вярата винаги е била тази, която е крепяла хората, населяващо райското природно кътче с многото минерални извори. Днес в Хисаря може да видите три православни църкви, два католически храма, евангелистка църква и джамия.

Православният храм "Св. Пантелеймон" се намира в центъра на Хисаря. Сградата на църквата е построена през 1889 г. Най-впечатляващи са стенописите, пресъздаващи почти всички библейски истории. Изписани са от местен художник в стила на стенописите от Рилския манастир. Патронът на храма е покровител на болните.

Интересна и църквата "Успение Богородично" в квартал Момина баня, която обявена за паметник на културата през 1975 г.

Църквата "Св. Димитър" в квартал Веригово е най-старата. Построена е през 1845 - 1850 година. Опожарявана по време на Априлското въстание и отново съградена през 1882. На пода на църквата има мраморна плоча датираща събитието. През 1856 г. в двора е построено първото килийно училище в селото. На 16 юли 1982 година е обявена за паметник на културата.

Уникалният тракийски култов център в село Старосел се намира на около 20 км от Хисаря. Археологическият център Старосел, безспорно свидетелство за тракийската орфическа вяра по нашите земи, включва останки от няколко храма и богати кралски гробници, в които са открити златни накити, комплект от сребърна украса за конска амуниция, пълно въоръжение и др. предмети с висока научна, художествена и музейна стойност. Старосел е най-големият съхранен тракийски царски комплекс с храм-мавзолей в Югоизточна Европа, като се предполага, че той датира от времето на тракийския цар Ситалк. Счита се, че именно архитектурният комплекс от Старосел е ключ към цялостната тракийска култура по нашите земи. Днес Старосел е привлекателен туристически център.

Като заговорихме за тракийско културно наследство, да не забравим да отбележим тук и Тракийската астрономическа обсерватория, намираща се до село Старо Железаре. Тя представлява съоръжение от VІ век пр.н.е., чрез което се е установявало точното слънчево равноденствие, защото именно Слънцето е било главното божество на древните тракийски народи. Такъв тип е и известната забележителност “Стоунхендж”.

Не на последно място Хисаря е място, където можете да почерпите вдъхновение не само от вечната сила на минералните извори и прекрасните зелени паркове. Именно тук редица български творци са намерили своето спокойно място сред природата, където се родила не една литературна творба. Смята се, че именно в Хисаря е създал голяма част от творчеството си класикът на българската литература Иван Вазов. В Хисаря той написва романа "Нова земя", редица стихотворения и пътеписи. Тук се раждат най-вдъхновените стихове за българската природа: "Отечество любезно, как хубаво си ти!" Писатели и поети като Йордан Йовков, Дора Габе, Елисавета Багряна, Любен Дилов, Радой Ралин са били чести гости на"Вила Петрович".

Дали ще се потопите в орфически мистерии, ще изберете някой модерен балнеоложки център, ще се поглезите с екзотичен СПА масаж в някой от елитните хотели в Хисаря, ще вземете пътеводителя в ръка и ще се отправите към безбройните забележителности в стария римски град или просто ще се оставите на тихата милувка на природата оставяме на избора на всеки, избрал да посети един от най-известните лечебни курорти в България.

Забележителности в Хисаря

 

Хотели в Хисаря

Места за посещение в Хисаря

Промоции в Хисаря

Новини от Хисаря

Хисаря

 
BlogБлог на Pochivam.BG
 
cache load