Информация и Въпроси

0884 241 988 / (02)4010515 Pochivam.BG e-mail

Без такса резервация!
Безплатна анулация на повечето резервации!

Потърси хотел / почивка:

* незадължително
 (€ общо)

Хотели в България (1090)

Празници и събития

Уеб камери на живо в България

Препоръчани хотели в Гърция

Хотели в Хисаря

Парк “ Момина сълза"

В парк “ Момина сълза” се намира голям римски балнеолечебен комплекс, запазен почти до покрив. Легендата за момина сълза разказва, че благочестива красавица била задявана от Хасан бей, някогашен управител на Хисар, който пиян от любов и изпълнен с жажда за мъст заради множеството откази на момата, направил план да я унижи и обезчести, която погубила закоравелия разбойник със сребърен поднос и по-късно била изгорена жива на центъра на града. Преди да я завържат за гредата, турците я съблекли гола, намазали тялото й с катран и я подпалили. Не се чул нито вик, нито стон. След малко всички, които гледали, онемели. Две бистри сълзи паднали от моминските очи и тозчаз изпод краката й бликнал топъл извор. Тя бавно, бавно се потопила в него. Оттогава този извор получил името Момина сълза и не е пресъхвал и до ден днешен.

В близост до извора “Момина сълза” се намира Хисарската гробница, интересно археологическо откритие, което също заслужава да бъде видяно, най-голямата римска гробница в града. Тя представлява късна римска семейна гробница (IV век), която се състои от засводен коридор, стълбище и гробна камера. Стените на гробницата и коридорът са украсени с цветни стенописи, а камерата е покрита с красива 4-цветна подова мозайка.

Архитектурният ансамбъл от сгради в парк “Момина сълза” включва и амфитеатъра. Той е бил едно от най-посещаваните и любими места на хората в онази далечна епоха, дошли в Диоклецианопол за отдих и развлечение. Амфитеатърът е от типа на циркусите, в които са се провеждали спортни състезания и борби с животни. Построен е през първата половина на ІV в. и е спазвал каноните на новата християнска идеология да не се пролива кръв. Отлично запазена е арената и обслужващите амфитеатъра помещения.

Други забележителности в Хисаря

 

Хотели в Хисаря

Места за посещение в Хисаря

Промоции в Хисаря

Новини от Хисаря

Хисаря

 
BlogБлог на Pochivam.BG