Информация и Въпроси

0884 241 988 / (02)4010515 Pochivam.BG e-mail

Без такса резервация!
Безплатна анулация на повечето резервации!

Потърси хотел / почивка:

* незадължително
 (€ общо)

Хотели в България (1089)

Празници и събития

Уеб камери на живо в България

Препоръчани хотели в Гърция

Хотели в Чепеларе

Чепеларе - Места за посещение

Културни, природни и исторически забележителности в Чепеларе

Трудна задача е да се изброят множеството забележителности и интересна места, които трябва да посетите докато сте на ваканция в Чепеларе. Битът и културата са се обогатили през вековете и са оставили в наследство на планинското градче множество паметници на художественото изкуство, занаяти и съхранени през вековете традиции. Град Чепеларе, известен ски и планински курорт в Родопите, също се счита за етнографски фолклорен резерват.

В района на Чепеларе има няколко археологически забележителности- три средновековни некропола като край единия е открито и средновековно селище.

Ако сте запалени по разглеждане на културни забележителности, то трябва да знаете, че голям брой паметници, храмове, музеи, изложби Ви очакват в Чепеларе и околните села.

Именно в малкото градче Чепеларе ще откриете единственият по рода си на Балканския полуостров Музей на родопския карст, в който са представени красотите на пещерите и пещерните експонати, запазени от зората на човешката история. Музеят разполага с 970 изложени музейни експонати.

Ако спокойствието не Ви е присъщо и сте активни спортисти, то Вашата атракция се казва Музей на ските и ски спортовете, който ще Ви плени с богатата история на ските и ски-спорта в региона на община Чепеларе. Музеят, който се помещава в читалище Родопска искра, ще предостави на вниманието Ви 900 изложени музейни експоната– ски, медали, купи, флагчета, ски-обувки, плакети и др. Можете също да разгледате и изложените снимки, запечатали незабравими моменти от спечелените състезания. Музеят на ските в град Чепеларе е един от малкото музеи, които съхраняват и разказват за големите заслуги на българските майстори на снежните спортове.

Град Чепеларе е домът на единственият в Европа Музей по спалеология. Музеят е създаден през януари 1980 г. от Димитър Райчев. Създаването му е предшествано от основаването на пещерния клуб в града за проучване на пещерите в Родопите и благоустрояването на Ягодинската пещера, Ухловица и Дяволското гърло. Музеят има 4 раздела – “Минералогия, геология и петрография”, “Повърхностни и вторични карстови форми”, “Биоспелеология” и “Пещерна археология”. Той разполага със зала с 60 места, лаборатория и библиотека с 730 тома научна литература. Голям брой фотографии и други интересни материали, карти, снимки на скални образувания от Родопите, както и богатата сбирка на книги, списания и статии, предлагат изчерпателна информация за историята на пещерното дело и неповторимата красота на това, което посетителят може да види само в пещерите на района. Макар и не в естествена среда, тук са показани множество различни по големина и форми пещерни образувания - сталактитити, сталакмити и сталактони, пещерни бисери, коралити.
Таваните и подовете на залите в Музея по спалеология са декорирани с цветни снимки от пещери, което придава по-голяма автентичност на експозицията. Музеят може да бъде посетен всеки ден от вторник до събота от 9.00 до 12.00 и от 13.30 до 17.30 часа.

И тъй като се фокусирахме върху пещерите в региона, не можем да пропуснем да споменем и село Павелско, където се намират 45 пещери. Най-голямата от тях е Челевещницата. Тя е пазителка на най-прекрасният и величествен пещерен бисер, който досега е намиран в българските пещери. Той се намира в средата на залата на пещерата, сред огромна паница издълбана от падащите капки. Пещерата „Челевяща дупка“ в село Орехово пък се слави с това, че е служила за скривалище на много българи по време на османското робство.

Сред храмовете в града безспорен интерес представлява църквата „Св. Атанасий Велики“, която е построена през 1834 г. изцяло от местното население, а през следващата 1835 г. – осветена от Пловдивския митрополит Никифор. Храмът е гордост за жителите на Чепеларе и до днес, защото е изграден само за два месеца. През 1841 г. в двора е построено килийно училище (най-старото в община Чепеларе). Църквата е художествен паметник на културата с национално значение.

Друг паметник на културата, пазител на българското самосъзнание, е църквата „Успение Богородично“, построена и изографисана през 1866 г. Църквата бива осветена на следващата 1867 г. от председателя на Българската община в Пловдив – архимандрит Дамаскин.

Любопитни са и другите забележителности в Чепеларе- църкви, параклиси и джамии, които са разположени в близките села като Павелско, Хвойна, Орехово, Забърдо, Острица, Проглед и други. Сред рядка борова гора се открояват крепостните стени на Зареница в село Павелско, само на 5 км южно от известния балнеоложки курорт Нареченски бани.

Ако искате да се докоснете до необятния свят на звездното пространство и да пътувате до други галактики, отправете се към Националната астрономическа обсерватория "Рожен". Тя е разположена на около 14 км от град Чепеларе на надморска височина 1 720-1 750 м. Обсерваторията е един от петте най – големи европейски наблюдателни комплекси в областта на оптическата астрофизика. Тя разполага с 4 телескопа, като най-голям от тях е двуметровият огледален телескоп. Обсерваторията не е оборудвана с техника за наблюдение на слънцето и на изкуствени спътници. Много туристи съчетават почивката си в Смолян с посещение на Планетариума в града и се отправят към Националната астрономическа обсерватория.

В Чепеларе може също да видите и паметник, посветен на капитан Петко Войвода (1844-1900). Капитан Петко Войвода остава с четниците си в Чепеларе по – малко от година, но жителите на Чепеларе и околните селища никога не го забравят, тъй като благодарение на него успяват да запазят получената от руската армия през януари 1878 г. свобода.

Ако искате да се разходите на спокойствие и да прегледате красивите снимки, които вече едвам се събират във фотоапарата, отидете в Градската градина, прекрасен парк, намиращ се до градския площад. В парка има детска площадка, много пейки за почивка и пътеки за разходка. Мястото е обновено и има възможност за достъп на инвалидни колички.

Забележителности в околностите на Чепеларе. Екскурзии в Родопите

Чепеларе красиво се е потаил в сърцето на Родопите, което прави планинския курорт начална точка за вълнуващи туристически маршрути из Орфеевата планина.

Една от най-атрактивните природни забележителности в района на Чепеларе са прочутите Чудни мостове (Еркюприя). Чудният феномен се намира на 1450 м надморска височина на билото на рида Чернатица. От 1949 г. той е обявен за защитен природен обект. Феноменът се състои се от два естествени скални моста, разположени сред борова гора върху река Айдарско дере. Големият мост е широк 12-15 м и е дълъг 96 м. Извисява се над пропаст, дълбока 43 м и широка 45 м. Предполага се, че мостовете са образувани от срутване на дълбока карстова пещера, издълбана от някогашната река.
Заедно мостовете създават неповторимия родопски феномен, към който се считат множество туристи.

В Чепеларе съществува много добре развита мрежа от разнообразни тематични маршрути, които са с различна степен на трудност и съответно предлагат възможност за разнообразни по тип преходи (автомобилен, велосипеден, конен). През района на общината преминават туристическите маршрути: Пловдив - Асеновград - Чепеларе - Пампорово - Смолянските езера - вр. Голям Перелик и пешеходен маршрут до хижа Изгрев през Асенец по билото до връх Мечи чал. Една част от туристическите маршрути се движат по трасето на стар Римски път. По югозападните склонове на връх Мечи чал минава и туристически маршрут Пампорово - хижа Изгрев.

Край Пампорово, елитен ски комплекс, който отстои само на 10км от Чепеларе, се намира резерватът Момчиловски дол – черноборова гора, защитените местности Дълбоки дол, Смолянски езера, Невястата (Турлата), вековни гори, свлачищни езера и скални образувания.

Други интересни природни забележителности в региона са Широка Лъка, Смолян и др.

 

Хотели в Чепеларе

Промоции в Чепеларе

Новини от Чепеларе

Чепеларе

 
BlogБлог на Pochivam.BG
 
cache load