Информация и Въпроси

0884 241 988 / (02)4010515 Pochivam.BG e-mail

Без такса резервация!
Безплатна анулация на повечето резервации!

Потърси хотел / почивка:

* незадължително
 (€ общо)

Хотели в България (613)

Празници и събития

Уеб камери на живо в България

Препоръчани хотели в Гърция

Хотели в Чепеларе

Чепеларе

Чепеларе-докосване до съкровените тайни на мистичните Родопи

Има места в България, които те карат да чувстваш не само у дома, но и някак топли мисли и емоции преливат в теб, за да се убедиш, че точно тук е твоето място, кътче, където съкровените тайни се разкриват само пред очите на тези, които имат сърце да ги видят.

И ето защо точно в този момент пак сме се подготвили за вълнуващи приключения и търсим дестинацията за почивка в България, където топлината, красивите природни гледки и бурните реки са нашите спътници по пътеката на чудесата.
Чепеларе е не просто поредното планинско градче, което ни привлича с магнетизма си, но и родно място на големи таланти в областта на ски спорта, дестинация, която предлага безброй възможности за релаксираща или активна почивка, както и горд пазител на най-съкровените тайни на величествената Родопа планина.

Планинското градче Чепеларе, което е разположено в сърцето на Родопите, в най-югоизточното подножие на родопския дял Чернатица, живописно се простира по двата бряга на река Чая /Чепеларска/. Чепеларе е типично планинско селище, където ще усетите духа на древните Родопи, ще зарадвате очите си с вековните гори, които и до днес пазят хубавата, българска родопска песен, ще утолите жаждата си за съвършенство с бистри, пречистващи води на реката. Надморската височина на Чепеларе от 1100 метра го прави най-високо разположения град в България.

Община Чепеларе има население от около 8 530 души, живеещи в гр. Чепеларе, Пампорово и автентичните български села Богутево, Забърдо, Зорница, Лилеково, Малево, Орехово, Острица, Павелско, Проглед и Хвойна.

Известният ски курорт Чепеларе, който добива все повече популярност като дестинация за селски и еко туризъм отстои на 240 км югоизточно от София, на 80 км южно от античния Пловдив и 53км от Асеновград, само на около 20 км северно от Смолян и на 10-ина км североизточно от слънчево Пампорово. През града минава основната пътна артерия на Родопите – шосето Пловдив - Смолян.

Може би за някои хора раят се състои в хамак, самотен плаж и много палми, а за други само зелената природа, окъпана от слънчеви лъчи и покрита с цветни килими, или пък трекинг приключения в търсене на най-високите синева и планински била. За нас, българите, Чепеларе въплъщава осъществените ни мечти, защото градът е опасан от красиви вековни смърчови и борови гори, зелените полянки изобилстват, река Чая бълбука ли бълбука и отмива посивелите ни ежедневни тревоги, а тайнственото спокойствие кара душата да се радва и сърцето да се смее.

Каквото и да напишем за Чепеларе, за да облечем красивите гледки и забележителности в точни думи, винаги ще ни се струва, че е недостатъчно и непълно, защото районът на планинско градче е като рога на изобилието и тук именно са се съхранили най - ценните човешки добродетели, изконната българщина, достойнство, самоуважението и топлината, която е нужна на всеки от нас.
Дали защото искате да се поразходите из планинските пътеки и да откриете Орфеевото цвете, което може да се види само в Родопи, или желаете да покорите Мечи Чал, след което да разгледате единствения музей на Родопския карст в Европа, да се потопите в мистериозния свят на пещерните образувания като посетите Музея по спалеология, да побъбрите с приятели около огнището в някоя механа, пийвайки ароматно българско вино и след това да се отправите към просторната хотелска стая с изглед към спиращи дъха планински пейзажи, Чепеларе ще Ви посрещне топло и ще усетите защо ние, българите, почиваме най-добре в България.

Релеф, климатични особености на Чепеларе и региона

Чепеларе ще ни предложи зелени планински маршрути през прохладното лято, цветни градини и гори през пролетта и покрити със сняг ски писти за едно вълнуващо зимно приключение.
Физическата характеристика на района се определя от комбинираното въздействие на типичния европейски умереноконтинентален климат, високата надморска височина и меките и топли сухи ветрове, идващи от сравнително близко разположеното Бяло море.

Чепеларе е най-слънчевият град в България с 270 слънчеви дни в годината и с изобилие от сняг през зимата. Снежната покривка се задържа сравнително дълго. В зоната до 1000 м над морското равнище тя е между 80 и 120 дни в годината, със средна дебелина 30-40 см, а в планинските части с над 1000 м надморска височина снежните дни са над 120, а дебелината на снежната покривка се движи от 80 до 120 см. Пролетта е късна, с голяма облачност и слаба мъгливост, есента е топла и суха, лятото – прохладно и късо. Летният период се характеризира с резки изменения на климатичната обстановка, водещи от ясно слънчево време към гръмотевично-дъждовна облачност с кратки и поройни дъждове. Лятото е сравнително прохладно, с температури, по-ниски от тези в останалата част на страната.
Данните за температурните характеристики показват, че през януари те са средно в диапазона от -7°С до –1.5°С. През април са измерени средни температури от 1.5°С до 7.5°С. През юли температурите са от 11°С до 18°С, а през октомври - от 3.5°С до 9.5°С. Всички данни са осреднени, като средната годишна температура в Чепеларе е от 12°С до 18°С. Общо годишните валежи в областта на Чепеларе са в диапазона от 70 до 96 л/кв.м.

Теренът на общината има типичен планински характер. Преобладават стръмните терени с предимно сенчесто изложение и надморска височина 1000–1600 м. Най-високата точка на територията е връх Персенк – 2091 м. Морфоложкият облик на територията на общината е резултат от ерозионни процеси, които обуславят заравнения характер на релефа, меките и овални форми на билните части, придаващи неповторим чар на Западните Родопи.

Географски районът на Чепеларската долина е в близост до Беломорието. Високите планински прегради от север спират въздействието на студените северни течения, а високите плата на Перелишкия и Преспанския масив трудно пропускат топлите въздушни маси, нахлуващи от юг. Това води до натрупване на големи снежни маси през зимата. Влагозадържането по билата подхранва висок дебит на множеството реки и потоци за по-дълъг период от време през годината. Оттичането на водите няма пороен характер, тъй като склоновете на планината са добре обрасли с растителност.

Хотели, настаняване, къщи за гости в Чепеларе

Смяна на обстановката, вълнуващи ски приключения, планински преходи и какво ли още не ни очаква в Чепеларе. Родопите са популярни сред български и чуждестранни туристи поради своите живописни гледки, еко пътеки, разнообразен животински и растителен свят. Нещо повече, Родопите са едно чудно природно място, което е посветило величието си на нашата релаксация и отмора, далеч от забързания прашен град. Забавления за цялото семейство, планинска почивка, романтичен уикенд, ски ваканции или адреналин изживявания са все опции, които Чепеларе ще Ви предложи. За да е пълен плана за отпътуване, то е хубаво предварително да отделим време за избор на хотел в града или къща за гости, където топлият прием е задължителна част от екстрите в описанието.

Изберете хотел в Чепеларе, който отговаря на Вашите критерии и очаквания. Ако сте запътили към Чепеларе за една зимна ваканция или очаквате нетърпеливо посрещането на новогодишните празници в планинското градче, то е препоръчително по-раничко да се ориентирате в множеството специални оферти за конкретния празник, да прегледате отстъпките и горещите предложения, които със сигурност биха били приемливи за Вас и в ценово, и стойностно отношение.
Един от най-любимите на туристите хотели в Чепеларе е 4* Борика Хотел. Модерната сграда на четиризвездния хотел се намира до борова гора, която дава възможност да се любувате на красиви гледки към Чепеларе и планината. Ако търсите оазис на тишината, елегантна обстановка, всички условия за повече от заслужена почивка, обърнете специално внимание на Хотел Борика и се възползвате от множеството уникални промоции и предложения, които се обновяват ежедневно.

Хотел Родопски Дом е друго уютно място за настаняване, където клиентът и желанията му са преди всичко останало. Спокойствието и комфортът са задължителна част от перфектната Ви почивка.
Изборът на място за отсядане е много важен и ето защо към него трябва да се подходи внимателно, а не просто импулсивно. Елате и се насладете на традиционната гостоприемност на жителите на Чепеларе, докоснете се до висините на Родопите и релаксирате там, където звездите греят най-ярко.

История на Чепеларе

Историята на Чепеларе е все още до голяма степен загадка, тъй като е забулена в тайни, но намерените археологически останки в региона свидетелстват, че по тези места са живеели хора от най-древни времена.
Основният източник на тази историческа информация са откритите в местността Баталски камък урни с горени кости, върхове от стрели и копия, различни украшения и др., смятани за тракийски. В землището на града са разкрити български християнски гробове от XII-XIV век, но сигурни сведения за съществувало селище на територията на днешния град в древността и през средновековието няма. Останките от множество тракийски крепости говорят, че тук в древността бурно се е развивал богат обществено-културен живот. Крепостите са охранявали тракийския път от гр. Абдера (на Егейско море) за Истрос (р. Дунав). Залежите на руда в региона благоприятстват за развитието на металодобива и ювелирното изкуство още от дълбока древност. Находките на бронзови тракийски фибули говорят, че още през 7-8 век пр. Христа е имало центрове на отливно производство. По долината на Чепеларската река е минавал римски път от Пловдив за Беломорието и ето защо днешното планинско градче е било с голямо значение поради търговските си взаимоотношения с Беломорието.
Първият заселник на това място е Бельо-Кехая, който построил къща през 1705 г. Последвали го и други жители от околните села. През 1726 г. новозаселилите се жители изкупили земите и придобили мощ върху котловината и околните бърда. Така се смята, че е възникнало Чепеларе, чието име идва от гюмюрджийското село Чепели, което на български означава буреносно, студено. Основен поминък на местните хора били скотовъдството и някои занаяти, а част от мъжете ходели по Беломорието на гурбет като майстори-зидари и рибари.

През 1836 г. чепеларци съграждат черквата “Св. Атанас” и 3 каменни кули за отбрана само за 40 дни с помощта на отряд войници, изпратени от султана за охрана срещу българомохамеданите (помаците), които се противопоставили срещу строежа. По-късно е издигнато и училище, а през 1867 г. е изграден и православният храм “Св. Богородица”.
На паметния ден 18 януари 1878 г. Кавказката казашка бригада на генерал Черевин освобождава Чепеларе от тъмното османско иго. Същата година Чепеларе посреща и Капитан Петко войвода с четата си, който пази българското християнско население от Сенклеровите метежници.

След Берлинския договор Чепеларе остава гранично селище и в него често са отсядали или преминавали комитите на войводата Пейо Шишманов в борбите за освобождение на останалата част от Отечеството. След Съединението през 1885 г. границата на юг с Турция била затворена и пътят на хилядите овце към зимните им пасища в Беломорието бил пресечен. Тогава чепеларци изклали голяма част от овцете и посегнали на околните гори, за да осигурят пасища на останалите. В периода 1879-1886 г. в околностите на Чепеларе били изсечени 30 000 дка прекрасни иглолистни гори. Това се смята за най-голямото посегателство върху горите на Родопи в цялата история.
Така обаче се появил нов поминък - дърводобив и дървообработване. Дървеният материал се транспортирал до Станимака (Асеновград) по реката.

Епохата на Българското Възраждане е важен момент от историята на Чепеларе и околните селца, защото в планинския регион е кипяла активна културно-просветна дейност. Доказателство за художественото майсторство на онова време и архитектурните шедьоври на прочути и незнайни майстори са съществуващите днес 14 храма и 72 параклиса. Четири от църквите са обявени за художествени паметници на културата от местно значение. Типично за оново време е било училище да бъде изградено към всеки храм.

През 1922 г. била построена една от първите електроцентрали у нас. В началото на XX век и особено през 30-те и 40-те години, Чепеларе се превръща в курортно селище благодарение на трудолюбието, гостоприемството на местните жители, както и на уникалните природни особености на района.

Ски, планинска почивка, еко и селски туризъм в Чепеларе

Чепеларе е разположен в особено живописна местност, където уникалните природни условия и богатствата на региона правят града привлекателен и за търсачите за вълнуващи ски усещания, за природолюбителите, романтиците и тези, за които културно-опознавателния туризъм е най-добрия начин за релаксация.
За развитието на туризма в община Чепеларе се грижат създадените през 1997 г. Съвет по туризъм и Сдужение на хотелиери, ресторантьори и търговци. Развиват се всички видове туризъм през всички сезони на годината с цел поддържането на курорт Чепеларе като гостоприемно планинско градче в четири сезона.

Чепеларе е изградил силни позиции като водещ зимен курорт поради дългогодишните си традиции в сферата на зимния туризъм , отличните условия за практикуване на различни зимни спортове и приемливите цени. Еко и селския туризъм постепенно също се развиват в района на Чепеларе.

Нека поговорим за практикуването на зимни спортове, което със сигурност вълнува и малки, и големи. Като за начало е важно да отбележим, че Чепеларе е родният град на олимпийската ни шампионка по биатлон Екатерина Дафовска. Ето защи не е случайно, че Чепеларе постепенно се е превърнал в един от водещите ски курорти на България. Пистите в Чепеларе са с обща дължина 11 400 м и обща площ 912 799 кв.м и се обслужват от двуседалков лифт с дължина 2 471 м при времетраене на пътуването 17 минути и капацитет 700 туристи на час. В близост до града има трасе за биатлон с дължина 5 км. Двете ски писти – Мечи чал 1 и Мечи чал 2 се нареждат между най-добрите в Европа. Ако не владеете тънкостите на ски спорта или тепърва прохождате като начинаещ скиор, то в курорта ще откриете и училище за зимни спортове, където опитни инструктури ще отделят необходимото време и внимание, за да Ви отведат в чудния свят на зимните спортове. Покрай пистата Мечи Чал и в хотелите в Чепеларе има ски-гардероби, които предлагат ски, сноуборд оборудване и шейни под наем. Пистата "Мечи Чал" редовно е домакин на републикански и международни състезания по сноуборд и ски. Чепеларския сноуборд клуб "Орион" е един от водещите в България.

В края на Чепеларе се намира ски- пистата “Мечи чал”. Тя е с дължина почти 6 км и се обслужва от въжен двуседалков лифт с капацитет 600 души на час. На платото до върха Мечи чал има мини ски- влекове, които са подходящи за начинаещите скиори. Всички писти са оборудвани с безплатен безжичен интернет. Така любителите на планината, ските и борда ще могат да сърфират в мрежата от своя лаптоп или мобилен телефон в паузите между спусканията или в близките до пистите заведения.

В Чепеларе се намира и единственият завод на Балканите за ски и сноуборд оборудване-Орион. Фирмата произвежда висококачествени ски и сноуборд екипировки, продавани в Западна Европа и Япония. По лиценз с фирмата Atomic, ски-заводите в Чепеларе произвеждат ски и ски-обувки. Орион разполага с фирмен магазин до завода, където може да намерите пълната гама от продукти, както и ски и сноуборд оборудване на други известни фирми.

През лятото Чепеларе също е привлекателно място за планинска почивка на тези туристи, които просто се омайват мигновено от свеж планински въздух и възможностите за практикуване на културно-опознавателен и рекреативен туризъм. Чепеларе е изходен пункт за вълнуващи туристически преходи, включващи околностите на Рожен, Хайдушки поляни, свещената Кръстова гора, слънчево Пампорово, архитектурния и етнографски резерват Широка Лъка, изумителния природен феномен Чудните мостове и др.

Ако обичате необичайните преживявания, то препоръчваме Ви да отседнете в някоя хижа в района на Чепеларе и да проучите обстойно областта. Хижите в общината се стопанисват от Туристическо дружество "Студенец", което предлага и екскурзионни летувания, зелено училище, походи, ученически и тренировъчни лагери и посещения на обекти. Съществува и допълнителна база за спорт и отдих - зали за стрелба, за баскетбол и волейбол, за гимнастика и борба, плувен басейн.

 

Хотели в Чепеларе

Промоции в Чепеларе

Новини от Чепеларе

Чепеларе

 
BlogБлог на Pochivam.BG