Информация и Въпроси

0884 241 988 / (02)4010515 Pochivam.BG e-mail

Без такса резервация!
Безплатна анулация на повечето резервации!

Потърси хотел / почивка:

* незадължително
 (€ общо)

Хотели в България (975)

Уеб камери на живо в България

Промоции в България (2016)

Препоръчани хотели в Гърция

Арабските туристи се завръщат по Черноморието

17.08.2011

Арабските туристи се завръщат по Северното Черноморие. Морските ни курорти се радват на много туристи от Израел, главно заради страстта има към хазартния туризъм. От 2-3 години се разширяват позициите в държави, като Иран, Ирак, Сирия, Йордания. Продължават да бъдат големи и ръстовете на руския пазар, като тенденцията се запазва от миналата година. Увеличението на този пазар ще бъде с над 20%. В другите пазари обаче няма такива сериозни увеличения на туристите, като по-малки ръстове има сред посетителите от Германия, Румъния. Добри са и данните за посетителите от Украйна и Молдова. Леко увеличение се отчита и на туристите от Полша, която вече заема 15% от туристопотока за летния сезон. Над 50 000 туристи има към момента във Варна и курортните комплекси.

Не може да се каже точният брой на гостите, но от разговорите с представители на бранша, хотелиери и туроператори, е станало ясно, че над 90% от легловата база към момента е запълнена. Вече по-лесно може да се узнае реалният брой на туристите, тъй като легловата база е на светло, което е вследствие на засилените проверки през последните няколко сезона.

Смята се, че увеличението на броя на туристите тази година ще е в рамките на 8 до 10%. Ръстът в приходите от туризъм ще е между 5 до 6%, което се дължи на ценовите намаления в началото на сезона и ранните записвания. Тези показатели са много добри и дори ще минат най-добрата през последните 10 години за българския туризъм 2008-а година.