Информация и Въпроси

0884 241 988 / (02)4010515 Pochivam.BG e-mail

Без такса резервация!
Безплатна анулация на повечето резервации!

Потърси хотел / почивка:

* незадължително
 (€ общо)

Хотели в България (959)

Празници и събития

Уеб камери на живо в България

Препоръчани хотели в Гърция

Хотели в Банско

Банско - Места за посещение

Културни, исторически паметници в Банско. Природни забележителности в града и региона.

Банско, чаровно курортно градче, приютило се в гостоприемната планина, предлага уникално съчетание на отлични условия за различни зимни спортове, съхранени български традиции, богати фолклорни обичаи и несравнимо културно-историческо наследство. Банско е нещо повече от красив пейзаж и безупречни ски писти, то е една неделима частица от българския дух. Ето защо красотите на региона и многобройните културно-исторически паметници в курорта трябват да бъдат видени и преосмислени през призмата на жадния за знания посетител.

Досегът до необятните богатства на Банско остава траен отпечатък в съзнанието и ето защо нашата скромна виртуална разходка може да Ви се стори недостатъчна, но това е нашето предизвикателство- да Ви обогатим, да Ви вдъхновим, да Ви накараме да избягате от напрегнатото ежедневие само с едно сакче с най-необходимото и да се отдадете на приключения в Банско.

Планинският курорт е прочут с оригиналната си самобитна архитектура, неповторими и някак особено красиви двукатни каменни къщи, богата иконописна и дърворезбарска школи и не на последно място богат ресурс от развити занаяти и търговия и изкуство. През 18в се създава Банската художествена школа, която разнася славата на банскалии из Балканите и Централна Европа. Не трябва да останете учудени, че в много от българските градове ще видите останали паметници, дело на банските майстори със златни ръце.

Банско е обявен за културно селище с международно значение за туризма. Това не е случаен факт, тъй като курортът е богат със своите исторически местности и културни паметници. В околностите на града могат да се посетят останките на антични крепости и тракийски надгробни могили в Старото градище и Юлен. Западно и североизточно от града има също така и множество археологически открития, а югоизточно се намират останките на късносредновековните еднокорабни църкви "Св. Илия" и "Св. Георги".

Спрете се да посетите археологическия комплекс в местността "Св. Никола". Той представлява руини от тракийска крепост, тракийски могили и християнска базилика. Ако археологията Ви е хоби или просто Ви интригува прекия досег с миналото, отбийте се и в античната крепост в местността "Юлен". Тя датира от предримско време и е с приблизителни размери 100м. дължина и 30- 40м. ширина. Понастоящем има запазени останки от зид по северната страна и оскъдни фрагменти от ръчно изработени съдове.

Друга късноантична крепост, за която споменахме и преди това в нашия разказ е Стана /Ситан/ кале в местността Калята. Тя е историческо място със защитена площ от 0.5 ха. Крепостта е вероятно от епохата на Второто Българско царство. Ако посетите Ситанкале, ще забележите, че личат останки от крепостен зид с дебелина 1.5 м.. Открити са римски монети в крепостта, а в подножието- тракийски некропол.
Нека не пропуснем тук да Ви насочим и към раннохристиянска и средновековна базилика с некропол в местността "Шипотско". Уникалната базилика представлява руини от църква, датираща от от кр. IV - нач.V век, некропол с над 150 гроба. Открити са накити, монети,византийско стъкло,монети /III-IV в./

Нека сега се пренесем към музеите и обектите за посещение в Банско. Разбира се, турът ни започва с къщата-музей на поета Никола Вапцаров. Къщата, в която от 1912 г. е живял със семейството си поетът Н. Й. Вапцаров (1909-1942 г.), е превърната в музей и е открита за посещение на 2 юли 1953 г. Още тогава е запазено и е възстановена по указания на членовете на семейството му - майка му Елена, брат му Борис и сестра му Райна, домашнобитовата среда и обстановката по време на неговото детство. Тук са изложени част от ръкописите на Н. Й. Вапцаров, първите публикации на неговите стихове, събрани по-късно в отделна стихосбирка. Във витрина се пазят костюмът, ризата и часовникът, носени от него преди разстрелът.
В отделна витрина се пазят и големите награди, дадени на Н. Й. Вапцаров посмъртно - орденът "Народна свобода 1941-1944 г." - първа степен, и Почетната награда за мир, присъдена от Световния съвет за защита на мира и връчена на неговата майка през 1952 г. Голям брой снимки, документи и други материали разказват за героичния път на Вапцаров до последните му дни в Софийския централен затвор и за разстрела му на 23 юли 1942 г. Родната къща на поета е реконструирана три пъти като сегашният й вид не е променян от 1992г. Сегашната експозиция в музея е на много високо професионално ниво и се отличава с нетрадиционния за мемориален музей метод на поднасяне на информацията. Музеят има 3 функционални части - видеозала в помещения с места за 40 души, където се прожектират филми и се слушат стихове на поета, автентична етнографска експозиция и видеозала - Познанията на Вапцаров. Тук се намира богата експозиция с предмети, принадлежащи на поета, негови тетрадки със стихове и др. Особено впечатляващ е видеоклипът "Магията на Банско", а беседите можете да чуете освен на български, също и на английски, немски, френски и руски език.

Къща-музей „Никола Вапцаров” е един от 100-те национални туристически обекта. Тя се намира на четвъртия етаж в кооперация на улица “Ангел Кънчев № 37 (входът е откъм ул. ”Хан Аспарух”), където е бил последният дом на поета. Музеят може да бъде посетен само през делничните дни понеделник, вторник, сряда и петък от 10,00 до 17,00 час и четвъртък от 13,00 до 17,00 часа. Входната такса за граждани е 3лв, а за ученици, студенти и пенсионери - 2,00 лева. Цената на беседата е 5лв.
Домът на изкуствата към музей "Никола Вапцаров" е с многофункционално пространствено оформление. Тук се организират постоянни и временни изложби, провеждат се научни форуми, срещи с дейци на културата и др. На втория етаж е експонирана постоянна етнографска изложба-базар с автентични ръчно изработени материали, художествени сувенири и произведения на изкуството.

Друга туристическа атракция в Банско е Вельовата къща, която е типичен представител на характерната за епохата укрепена къща, носеща стила на банските майстори от онова време. Сградата е на два етажа. Първият е приютил в себе си скривалище, съставено от две свързани помежду си помещения. На втория етаж се намира жилищната част, която е съставена от пет стаи и чардак. Цялата сграда е направена само от дърво и камък. В къщата има изложба на характерни за бита на банскалии през Възраждането. Най-интересно в нея е красивата орнаментика и декорация, особено в Синята стая, където могат да се видят уникални пейзажи.

Бенината къща, по-известна като къща-музей "Неофит Рилски" е исторически паметник на културата с национално значение. Тази уникална къща, родно място на титана на просвещението Неофит Рилски, е превърната в музей през 1981 година. Личността на Неофит Рилски е забележителна не само за своето време, но и в исторически аспект. Делата му са от изключително значение за цялата история на българите е днес той е една от причините да съществува българското образование и просвета. Неофит Рилски е роден през 1793 г. и се е учел на иконопис при основоположника на Банската художествена школа - Тома Вишанов-Молера. По-късно рисува в Рилския манастир, където става монах, а целият му живот след това е отдаден на науката и просветата. Неофит Рилски е смятан за основоположникът на българското светско образование и пръв български енциклопедист. Къщата е типичен образец на банската архитектура от края на кр. XVII - нач. XVIII в. В документалната зала на къщата ще намерите богата етнографска и документална експозиция с експонирани материали в хронологичен ред, разкриващи дългогодишната многостранна и народополезна дейност на Неофит Рилски. Сред тях са "Българска Граматика" /1835 г./, части от гръцко-български речник, книги от личната му библиотека.
Къщата е отворена за посещения всеки ден между 09.00-12.00 ч. и 14.00-18.00 ч.

Друг архитектурно-етнографски музей, чиято декоративна украса е обявена за паметник на културата с национално значение, който присъства в нашата обиколна програма е Веляновата къща. Тя е най- оригиналната банска укрепена къща от времето на Възраждането /кр. XVIII - нач. XIX в./ Веляновата къща

Нека Ви представим и етнографски комплекс „Радонова къща", построена в началото на 19 век. Къщата е принадлежала на богатата фамилия Хадживълчеви. В нея е живял известния деец на национално-освободителните борби Хаджи Кандит Дъгарадин, съмишленик на Дякона Левски и смелия опълченец Бенковски. Радоновата къща е обявена е за паметник на културата с местно значение. В къщата днес е изложен богат снимков, веществен и документален материал, отразяващ живота и бита на хората от Банско.

Банско е небезизвестно с Банската живописна школа, чийто основоположник е талантливия Тома Вишанов-Молера. Постоянната иконна изложба на банската художествена школа е уредена от 1986 година в най- старата сграда в Банско, която е изпълнявала функциите на женски метох към Хилендарския, а по късно и към Рилския манастир. Експонирани са оригинални икони на най- изявените представители на Банската иконописна школа и фотокопия на стенописи от Рилския манастир. Самата експозиция е подредена в 6 помещения, пригодени за изложбени зали.

Културно- информационният център "Св. Отец Паисий" е най- новият културен паметник, открит през 2008 год., който пресъздава в реални размери килията, в която е писана "История славянобългарска" и оригиналните стенописи в параклиса "Св. Иван Рилски" от Хилендарския манастир в Атон. Не пропускайте да отдадете необходимата почит на светлата личност на Паисий Хилендарски и посетете информационния център.

Една от най-ярките забележителности в Банско е църквата “Света Троица”. Тя се намира в централната част на Банско и е обградена с високи каменни зидове. Храмът се счита за най-големият и богат в Пиринския край поради внушителните си размери. Преди построяването на катедралния храм “Св. Александър Невски” в София, църквата “Св. Троица” в Банско е била най-голямата в България. Красивата орнаментика на храма се състои от стенописи и дърворезба на майстор Уста Велян Огнев. Иконите са дело на Димитър Молеров, ярък представител на Банската живописна школа. Църквата е завършена през 1835 г., а в нейния двор и днес може да се види и 30-метрова каменна кула (построена от майстора Григор Доюв през 1850 г.) с камбанария и часовник, изработен от самоукия бански майстор-машиностроител и изобретател Тодор Хаджирадонов и поставен през 1869 г. Изграждането на кулата и поставянето на часовниковия механизъм е значима техническа изява за времето си. Конструктивната изработка на механизма на часовника, комплектоването на възлите и детайлите говорят за една твърде висока техническа прецизност. Ето защо църквата ‘Света Троица’ и часовниковата кула с камбанария са архитектурен паметник с национално значение. Църквата е отворена за посещения: всеки ден от 7.30 - 12.00 и 14.00 - 17.00 ч.

Други паметник на културата с национално значение е църквата "Успение Богородично" . Църквата е строена през 1774 г. пред Банско да е било сформирано като село и представлява полувкопана каменна едноабсидна постройка с триреден корниз, двускатен покрив и двойна врата. Известна е с уникалния си иконостас изпълнен с ажурна дърворезба - едно от най - ценните произведения на българското резбарско изкуство и архиерейския трон. Изработен с изключително търпение към детайла постигнато съвършенство, проф. Божков го е нарекъл „Дядо Търпен”. Неговият майстор е анонимен, но се предполага, че е дело на майстор от Дебърската школа - там се среща тази ажурност и техника при обработване на иконостасите. Другите изключителни икони са идентифицирани – те са дело на Тома Вишанов-Молера, основоположника на Банската художествена школа. По настоящем функционира като гробищна църква.

Други паметници с висока културна стойност са "Тодева къща", която е старинна къща музей, съчетала в себе си типичният дух и атмосферата на Банско, носеща уют и топлина. Разположената в самия център на Банско, винарната към къщата е част от възрожденския стил на Банско. Родната къща на видния иконописец Тома Вишанов-Молера също трябва да бъде посетена, за да откриете как този талантлив и начетен човек е намирал вдъхновение за импресивните си творби.

Банската възрожденска архитектура е забележителна със своите форми и богати орнаменти. В днешния курортен град има ясно оформено възрожденско ядро със запазени множество жилищни и култови сгради - типични представители на Банската архитектура, някои от които са и ценни произведения на прочутата Банска художествена школа. В стариния квартал могат да се видят образци от различните етапи на развитие XVIII-XIX в. Сред многобройните оригинални бански къщи особена стойност имат: Буйновата, Сирлещовата, Хадживълчовам и Захтинджиевата къщи. Не по-малко интересни са "Пумпалова къща", Евангелистка църква, "Гечкова къща", "Топорилова къща", Метох "Ватопеди", "Събева къща", "Ваканова къща" и много други.

Интересни етнографски обекти в Банско са валевиците за пране на черги, ресначи, одеала и др. тъкани. Те преставляват сковани от дъски басейни, в които силна водна струя пада от високо по стръмен улей. Под ударите на водата в образувания водовъртеж тъканите престояват 1 - 2 денонощия. В миналото валявиците са били широко разпространени в Пиринския край - в близост до планинските селища. В Банско има 5 действащи, в това число 3 градски и 2 ведомствени валявици.

Банско и регионът му са благословени с природните си забележителности. Ярък представител на запазените растителни видове е байкушева мура, едно от най-възрастните дървета в България (1200г), представител на реликтния вид черна мура. Намира се в Северен Пирин, на територията на Народен парк "Пирин", в района на хижа Бъндерица.

Пирин Планина очарова с несравнимата си красота и хилядите съкровища, които се крият в нея. Нейният горд син е връх Вихрен /2914 м/, втори по височина у нас /след Рила/ и трети на Балканския полуостров /след Олимп в Гърция/. Високопланинската част на Пирин е изпъстрена с множество интересни геоморфоложки форми с ледников произход - карлинги, циркуси, трогови долини, ригели, мутонирани скали, морени и т.н. Особена туристическа атракция представляват: иглообразните върхове Вихрен, Бъндеришки чукар, Момин двор, величествени каменни реки, езера и морени в троговите долини.

Изключителни релефни образувания като Кончето, циркусът Бански суходол, пещерата Казана, една от най-дълбоките в страната, кристалните езера са само някои от редките рубини, които Пирин ревниво пази.

Интересно е да се знае, че циркусът Бански суходол е безводен. На дъното му обаче има постоянен лавинен снежник, който през лятото се използува за ски-спорт. Почвите са плитки, хумусно-карбонатни.

В Пирин има 176 високопланински езера, известни сред любителите на природата като Кристалните очи на Пирин, които все едно винаги са обърнати към небето. Те имат ледников произход, разположени са в алпийския дял на планината. Най-привлекателни и посещавани езера, представляващи туристическа атракция са Окото, Хвойнати езера, Рибното, Тодорини езера, Василашки и др.

Поповите езера (в миналото - Папазгьолски езера) са най-голямата езерна група в Пирин. Обхваща езерата, разположени в циркуса Попови езера (Папазгьолски циркус) - Попово езеро, Самодивските езера, Полежанските езера, Банските езера и тези, които се намират в горното течение на река Ретиже. Средната им надморска височина е 2200 м. Имат ледников произход.Геоложката им основа е от гранити.
Температурата на водата през лятото е 11о-14оС.

Поповото езеро е най-голямото и най-дълбокото в Пирин и второ по големина в България и на Балканския полуостров.

Интерес за любопитния пътешественик са още Бански карстови извори в местността Мъртва поляна, късноантична керамична работилница, тракийска надгробна могила в местността Лисича могила и други.

Друг обект, който си струва да бъде посетен е резерватът "Баюви дупки - Джинджирица", един от най-старите резервати в България. Той е обявен за резерват през 1934 г. с цел да се опазят естествените реликтни гори от бяла и черна мура и голямото разнообразие от растителни и животински видове. Баюви дупки съдържа изключително разнообразие, включващо около 500 вида висши растения, 55 ендемити, много видове, включени в Червената книга на Р.България, европейски и световни списъци.

Природолюбителят ще се очарова от резерватът с нежното име Юлен. Той е разположен от 1650 м до 2851 м надморска височина. В геоморфоложката структура на района са добре изразени глациални и периглациални форми, образувани през плейстоценското захлаждане на климата. В резервата са включени няколко езерни комплекса: Василашките, Типитцките, Стражишките, Полежанските, Дисилишките езера и няколко единични, от които изтичат малки планински реки. Флората на резервата е много богата: открити са 700 вида висши растения, вековни гори от бяла мура, бял бор, смърч, ела и клек. Единично се срещат многовековни дървета и от черна мура. Ярки представители на растителните видове, които са включени в Червената книга, са планинският божур, нарцисовидната съсенка и златистата кандилка.

Безспорно най-забележителното място за посещение в района на Банско е Пирин планина, която буди страхопочитание у всеки, който я зърне дори за миг. Ако освен приятните туристически преживявания като това, Вие обичате и растителните видове, то възползвайте се от непосредствената близост и посетете Природен Парк Пирин, който е включен в списъка на ЮНЕСКО за природни забележителности. Паркът е осеян с езера, водопади, пещери, вековни дървета и исторически забележителности.

Национален парк Пирин, обект на Световното наследство според Конвенцията за природното и културното наследство на ЮНЕСКО, е най-големият български народен парк с национално и международно значение. По програмата на ЮНЕСКО "Човек и биосфера" паркът е обявен за биосферен. Парк Пирин e съставен от разнообразни природни, културни и исторически участъци. Вековни гори, удивителни мраморни върхове-гиганти, страховити бездни на циркусите, изумрудени езера, мъхави еделвайси и бистри реки представляват естествен пейзаж и среда за обитаване от животни като диви кози, сърни, мечки, диви котки и вълци и др. За нуждите на летния туризъм в границите на Националния парк Пирин са разработени 13 основни и 17 второстепенни планински маршрута и еко пътека „Демянишка река разказва". Разрешено е скално катерене на шест обекта. Във високата алпийска част на планината, осем планински хижи и пет заслона гостоприемно очакват туристите през лятото.

Буйните реки, които гордо пресичат пазвите на Пирин планина, са не по-малко интересни за пътешествениците, които са решили да се докоснат до приказната мантия на планината. Реките Бъндерица и Демяница са притоци на река Глазне. Тя извира от северният дял на величествената Пирин планина. По своя път към долината на р. Места тя живописно се вие през горди върхове и приказно красиви местности, пресича Банско и се влива в Места. Глазне е река, която не познава сезоните: през зимата водите й са кристални и искрящи, през пролетта пълноводни те минават покрай зелените, изпъстрени с безброй цветя тучни поляни, през лятото носят прохлада на тези, които са решили да прекарат един пикник до реката, а през есента водите й са обагрени в жълточервеникавите нюанси на оглеждащите се в нея кокетни дървета.

Уникален феномен, чиято гледка ще прочисти мислите Ви и съживи духа е водопад Бъндеришки скок. Той се намира на р. Бъндерица в Северен Пирин. Водните пръски се спускат от 11 м. Речната долина на места е тясна и дълбока до 30 м, което затруднява слизането до водопада. Защитена е и местността около Бъндеришки скок (площ 0,4 ха); обрасла е с бяла и черна мура, бял бор и др. Изходен пункт за водопада е хижа "Бъндерица".

Други интересни обекти са скалното образувание Сватбата, пещерата Бъндерица, в която има красиви пещерни образувания., а по цялото й протежение тече подземна река, която образува пет водопада.

Само на 6км южно от Банско се намира село Добринище. То е едно от най-големите села у нас с над 3000 жители. Гордостта на Добринище са 17 минерални извора с температура между 30 и 43° С и голяма минерална баня. Селцето е изходен пункт за хижите “Гоце Делчев”, “Мочарата”, “Безбог” и за ски-центъра “Безбог”. В селото има множество частни хотели и къщи за гости. Инфраструктурата на Добринище е развита и селцето разполага с удобен автобусен транспорт до София, Благоевград, Разлог, Банско, Гоце Делчев и др.

Друго местенце, което е подходящо за активна почивка и селски туризъм, е село Добърско. То се намира на 1050 метра надморска височина и само на 17 км. от Банско и на 18 км. Малко са селцата, които могат да съперничат на село Добърско, тъй като то освен древна история и богато историческо минало се гордее със самобитен фолклор, възрожденска архитектура и съхранен автентичен български дух. Забележителност, която не можем да пропуснем да споменем е храмът Св.Теодор Тирон и Теодор Стратилат в село Добърско. Той е изграден като трикорабна базилика от камък и хоросан през 1614 г. от будни и заможни добърчани. Съдейки по надписа на плочата, вкопана в пода пред олтара може да се предположи, че годината на строителство е 1122. Ако човек се вгледа във външната страна ще открие много дискретно разположени християнски кръст и свастика. Поразителните стенописи и автентична архитектура на храма го причисляват към най-ценните образци на българското изкуство. Многото красиви стенописи покриват всеки сантиметър от стените и тавана. Над вратата са изографисани образите на патроните - Свети Теодор Тирон и Теодор Стратилат - византийски войни посечени заради вярата си в Христа. Въпреки малки размери на помещението, образите в църквата са над 450. При това са изписани около 30 образа на жени светци – без аналог по другите църкви. Вниманието Ви ще бъде моментално приковано от стенописа “Св. Теодор Тирон и св. Теодор Стратилат сразяват дракона”, който датира от далечната 1672 година, когато е изографисана църквата. Над олтарния вход в основата на кръста са преплетени две змии. Дуалистичният знак е уникален и рядко срещан в църковните постройки и вътрешни орнаменти. Под сградата на уникалната малка църква блика малко изворче, което според местните легенди има лечебна сила. Легендите разказват, че ослепените войници на цар Самуил успели да стигнат до църквата и някои от тях останали там, основавайки школа за пеене. Школата още съществува. Смята се, че Самуиловите войници са и основателите на селото, които след битката останали на лековития извор, за да се лекуват. Днес църквата Св.Теодор Тирон и Теодор Стратилат е сред културните паметници под защита на ЮНЕСКО.

 

Хотели в Банско

Престоящи събития в Банско

Промоции в Банско

Новини от Банско

Банско

 
BlogБлог на Pochivam.BG