Информация и Въпроси

0884 241 988 / (02)4010515 Pochivam.BG e-mail

Без такса резервация!
Безплатна анулация на повечето резервации!

Потърси хотел / почивка:

* незадължително
 (€ общо)

Хотели в България (971)

Уеб камери на живо в България

Препоръчани хотели в Гърция

Хотели във Велинград

Велинград - Места за посещение

Исторически, културни, архитектурни и природни забележителности във Велинград

Велинград, един град приуютил се в меката прегръдка на планината, благословен от Бог с множество минерални извори и благоприятен климат, е селище, което още в миналото е било оценено от древни цивилизации, които са оставили свои отпечатък в града чрез множеството обекти с историческа и културна стойност, на които се радваме и днес. Велинград и околностите му са богати на природни и културно-исторически забележителности. Предполага се, че общият брой на паметниците на културата надхвърля 120.

Историческия музей Велинград е едно от първите места, което трябва да посетите. Музеят учреден през 1951 г. В продължение на повече от три десетилетия той влиза в 100-те национални исторически обекта. В неговите фондове “Археология” , “Етнография”, “Възраждане”, “Нова и най-нова история” , “Художествен отдел” се съхраняват и проучват повече от 17000 археологически находки, предмети от стария бит, български носии от различни краища на страната, икони, старопечатни книги , лични вещи и архиви на известни личности, снимки и документи. Великденските писани яйца, украсени с писалка и восък , са специфична и все още жива традиция във Велинград и Ракитово. Музеят притежава колекция от над 1000 писани яйца.

Ако историята е Вашето хоби и сте вечно жадни за преоткриване на историческата хроника на България и света, то ние Ви препоръчваме на посетите следните забележителности: средновековна църква в Гергьовица, римско селище в Ремово, средновековна църква в Чорквището, римско селище в Биволично дере, Никульова църква, римско селище в Печковец, средновековна крепост до пещера Лепеница, средновековна крепост Градот, северозападно от Каменица, Гюргева църква от Средновековието на в. Острец, средновековна крепост в Градището, ранновизантийска базилика Николица и др.

Обърнете внимание на заобикалящата Ви красота не само в прегръдките на природата, но и се потопете в размисли докато разглеждате чудесните експозиции в Художествената галерия в кв. Лъджене.

Средновековната крепост Цепина е една от най-значителните забележителности в региона. Крепостта е археологически паметник на културата от национално значение. Средновековната крепост Цепина се намира северозападно от село Дорково, в североизточния край на Чепинската котловина, на висок и скалист конусовиден връх от рида Каркария на Баташката планина. През средновековието Цепина е една от най - известните родопски крепости. Влиза в пределите на българската държава в средата на IX век. През XI век е завладяна от Византия, но по време на управлението на цар Калоян (197-1207) Цепина отново е върната в пределите на Българската държава. Когато Калоян назначава племенника си Алексий Слав за управител в Родопите, Цепина става седалище на владенията на деспота. След убийството на царя през 1207 г., деспот Алексий Слав се обявява за независим. Най - удобен изходен пункт за крепостта е с. Дорково, Ракитовско.

Велинград е богат и на църковни храмове. Много са и черквите в курортния град. Любопитна туристическа дестинация е параклиса “Свети Георги”, разположен на хълма, южно от кв. Каменица. На това място някога е имало манастир, разрушен при помохамеданчването, но днес не е останало нищо от религиозната постройка на този манастир. При започнатите разкопки през 1927 г. са разкрити основите на някогашния манастир. Можете да посетите най-стария храм ‘Света Троица’ от 1816г или красивата черква ‘Св.Георги’.

Тайственост, мистика, спокойствие, пречистващата сила на природата и чудесни условия за пълна релаксация са само част от причините, поради които Велинград си заслужава да бъде избран за Вашата така чакана почивка или романтичен уикенд. Няма да сгрешим, ако кажем, че освен от изобилието от минерални води и отличните СПА условия, Велинград се слави и с множество природни забележителности.

Най-големият карстов извор в България, природният феномен Клептуза се намира във Велинград. Всяка секунда на повърхността на извора избликват 570 л ледено студена вода, която образува две езера, вливащи се в Чепинска река. Клептуза предлага и красив природен парк, където може спокойно да се разходите, потапяйки се в чудната песен на птиците през пролетта и любувайки се на сякаш докосващите хоризонта планински върхове. Интересен факт е, че източно над Клептуза се намира пресечната точка 42 паралел и на 24 меридиан – най-важната пресечна точка в България. Езерото и гората в близост са обявени за защитена територия.

В околностите на Велинград, само на около 12 км. от града, се намира пещерата Лепеница, която е един от 17-те пещерни обекти в България. Дълбочината, до която е достигано влизането от специалисти, е 1400 м., но никой не е стигнал и не е видял всичко, което природата е създала в хилядолетната си история. Tук могат да се видят накипни кори и синтрови навлеци по течението, на места пълни с бисери. Пещерните бисери са редки богатства на подземния свят. А пещерните кратери се срещат единствено тук в България и в още една пещера във Франция. Според Петър Берон в Лепеница има четири вида животинки, които не се срещат никъде другаде по света.

Биосферният резерват Мантарица е съхранил най-величествените иглколистни гори в България. Те наподобяват джунгла и са непроходими в по-голямата си част. Биосферният резерват Мантарица намиращ се до пещерата Лепеница е включен в листата на защитените обекти на ЮНЕСКО.

Чудехте се къде е Спасовата могила от едноименния разказ на Елин Пелин? Местността Свети Спас се намира близо до Велинград, като тя е известна с лечебните си свойства, които карат търсещите изцеление хора и до днешен да се изкачват на хълма в деня на Свети Спас, за да намерят ключа към изцелението.

Обширната местност Юндола ще Ви очарова с красотата и спокойствието си. Юндола се намира на 16 км западно от Велинград, на 1400 м средна надморска височина. Името на местността произлиза от турската дума “юндол”, което значи пазар за вълна. От централната автогара във Велинград тръгва автобус до с. Юндола. Пътят е много живописен и минава по поречието на река Луковица.

Ако останете в Юндола няколко дни, посетете резерватите Рогачица и Валявиците в Рила. Не пропускайте да видите Лалетата в местността Филибишка поляна, както и яребиците в местността Черновец в Родопите. Непременно се разходете сред девствените гори на местността Кладова и се насладете на невероятния изглед от връх Милеви скали и природната забележителност Пашови скали.

Местността Белмекен се намира на 24 км северозападно от Велинград, на 2000 м надморска височина, има алпийски характер. Язовир Белмекен пък ще Ви плени с красивата си природа – величествени склонове, иглолистни дървета и необятен простор сред кристален планински въздух. Името на язовира означава "Известно място" и то наистина е такова за всички запалени по риболовния туризъм и екомаршрутите в планината. На 3 км западно от язовир Белмекен е високопланинския спортен комплекс, носещ същото име.

Ако сте почитатели на селския туризъм и бихте желали да прекарате един хубав ден в автентично българско селце, то не пропускайте село Дорково, което отстои само на 14км от Велинград. В самия край на селото през 1985 г. беше разкрито най-голямото в Европа палеонтологично находище на мастодонти (отпреди 5-6 млн. години). Село Дорково е също доста популярно с ежегодния международен празник на народното творчество, в който участват народни певци, музиканти и танцьори от цялата страна, както и от чужбина. Срещнете се с народното фолклорно богатство, заживеете с песните от извора на фолклорното ни творчество, почувствайте обаятелната красота на Родопите и разберете откъде Орфей е почерпил нестихващото си вдъхновение.

 

Хотели във Велинград

Промоции във Велинград

Новини от Велинград

Велинград

 
BlogБлог на Pochivam.BG