Информация и Въпроси

0884 241 988 / (02)4010515 Pochivam.BG e-mail

Без такса резервация!
Безплатна анулация на повечето резервации!

Потърси хотел / почивка:

* незадължително
 (€ общо)

Хотели в България (975)

Уеб камери на живо в България

Промоции в България (1998)

Препоръчани хотели в Гърция

Хотелите във Велинград пълни за предстоящите празници

www.bgizlet.com, 21.12.2010

Да почиваш във Велинград и Старозагорски минерални бани излиза почти колкото в Тунис и Анталия, коментира bTV в репортаж по темата. По време на коледните и новогодишните празници у нас ще почиват 85 хиляди чужденци, твърдят от Националния борд по туризъм. Очаква се и почиващите българи да бъдат повече - цели 3 пъти повече от чужденците или около 250 хиляди души. Все по-малко наши сънародници се решават на почивка в чужбина обаче. Техният брой е с 20 на сто по-малко в сравнение с миналата година. И сигурно заради това цените у нас тръгват нагоре - заради по-голямото търсене.

В последните години Тунис се превърна в една от предпочитаните дестинации от българите. Причината - екзотика на поносима цена. За Коледа и Нова година почивките започват от 800 лева на човек в четири звезден хотел. „В тази цена се включва самолетен билет, двупосочен самолетен билет, 4 нощувки на база полупансион - на база закуска и вечеря, двупосочният трансфер "летище-хотел-летище", празничната вечеря и разбира се - една медицинска застраховка", поясни Мариан Василев, мениджър отдел "Екзотични дестинации". И това за 800 лева на човек.

Във Велинград свободните места в хотелите вече почти няма. А цената- почти като в Тунис - 700 лева. При положение, че тук самолетен билет няма. И никой не смята разходите за бензин. И така – Тунис – 800 лева, Велинград- 700 лева. А това далеч не са най-високите цени в българските курорти - пак във Велинград може да почиваш и за 1200 лева на вечер. Защо е толкова скъпо у нас. Или просто в Африка е евтино? "Императивът при цената е търсенето. Фактически пазарът определя цената, не хотелиерът. Той може да си пожелае каквато и да е цена - всеки иска много пари, но пазарът е този, който диктува", коментира Румен Драганов, директор на "Институт за анализи и оценки на туризма". А пазарът оказва се далече не е кризисен - свободни места за нова година у нас вече почти няма.

Експертите казват, че не само в Тунис, но и в утвърдени алпийски дестинации като Австрия, Швейцария и Германия, може да почивате на цени, сходни с тези в родните курорти. Причината все пак българският турист да предпочита родните курорти, е разстоянието и кратката почивка, която тази година календара ни дава за празниците - на практика само 2 дълги уикенда.