Информация и Въпроси

0884 241 988 / (02)4010515 Pochivam.BG e-mail

Без такса резервация!
Безплатна анулация на повечето резервации!

Потърси хотел / почивка:

* незадължително
 (€ общо)

Хотели в България (972)

Уеб камери на живо в България

Препоръчани хотели в Гърция

Хотели в Пампорово

Пампорово - Места за посещение

Природни, културни и исторически забележителности в Пампорово

Предполагаме, че вече сте се насладили на безкрайните ски писти и прохладните планински пътеки в Пампорово и сте готови да вкусите от преобразуващата сила на културно-историческото опознаване. Качете се на кулата Снежанка, полюбувайте се на чудния планински пейзаж и направете Вашия план за предстоящия тур.

Мистичните Родопи привличат много български и чужди туристи със своите интересни места, забележителности и причудливи природни феномени. Природните забележителности на Родопите са уникални както в регионален, така и в световен мащаб. Запазените паметници на духовната култура, съкровищницата на родопчанския талант, съхранила обекти, които са създали и изградили днешния облик на региона и на страната, автентичния дух по тези райски местенца- всичко това трябва да бъде видяно и почувствано.

Ако сте с кола, то Вие сте щастливци, защото за кратко време бихте могли да обиколите чудните околности на Пампорово. Ако пък ли не, доверете се на нашите уикенд оферти и се потапяйте в атмосферата на Родопи малко по малко.
Може да посетите Музей ‘Стою Шишков’ в Смолян или Музея на спелеологията – Чепеларе, единствения по рода си в България, но само след като сте останали удивени пред живописните Орфееви скали. Известните с красотата си Смолянски езера са пръснати от Орфеевите скали до град Смолян. Произходът им е в резултат от контакта между риолитните скали и подстилащите ги водоупорни палеогенни седиментни скали. Езерата са образувани в тилни понижения на голямо свлачище. Някога са съществували 20 бисерно - изумрудени очи на Родопите, но сега са останали седем. Смолянските езера са не по-малко атрактивни от Рилските езера и ето защо са прекрасно място за всеки, който иска да подиша чист планински въздух, да се отпусне в нежната прегръдка на зеленината и в същото време да е близо до водните извори-символ на живот.

На 11 км от Пампорово се намира с.Широка Лъка, което е известен архитектурен, етнографски и фоклорен резерват. Името на населеното място идва от “лъка” – старобългарска дума, която означава извивка, кривина, лъкатушене. Селото е уникално по своята красота с автентични родопски къщи, разположени амфитеатрално от двете страни на реката. Посетителите биват изумени от майсторската декорация, характерна за периода на българското Възраждане. В първите дни на месец март в селото се провежда един от най-големите кукерски празници в България, наричан от местните жители “Пèспонеделник”. В Широка Лъка се намира и Средно музикално училище за народни песни и инструменти.

Районът около курорта Пампорово и с. Стойките притежава уникална природна даденост - отрицателно йонизиране на въздуха влияещо изключително благоприятно на човешкото здраве и зареждащо с нови сили и енергия. Което ни напомня, че списъкът ни с обекти за посещение трябва да включва китното селце Стойките, станало популярна туристическа дестинация поради възможностите за селски туризъм и Момчиловци. Проглед пък е разположено непосредствено до Смолян и чудесно място за кратка разходка или отправна точка за преход в планината. Проглед има невероятна природа- тучни ливади, покрити с цветя и вековни смърчови гори. От билото над селото се разкрива гледка към връх Снежанка и към Роженската обсерватория. Край селото има естествено местообитание на ендемичния вид родопски крем и идват много естествоизпитатели и природолюбители да го изучават и снимат. Проучвайки родопския край не може да не посетите Националната Астрономическа обсерватория, разположена на връх Рожен.

Наречен – ваканционна дестинация, популярна с минералните си извори и лечебен климат, се намира на 38 км от Пампорово. Наречен е разположен в малко дефиле по течението на река Асеница, сред богато озеленените със широколистни и иглолистни гори склонове на Средните Родопи, на височина 620-660 м над морското равнище.

Очаровани от красотата на родопския край и планинските селища, съхраняващи духа на автентично българското, ние се отправя към един не по-малко привлекателен център- град Пловдив. Древният Филипополис, втория по големина град в България, омайва посетителя с уникалната си смесица на древно, културно съкровище, модерни технологии и динамичен начин на живот. Непременно посетете Стария Пловдив, за да усетите духа на това място.

Бачковският манастир също се намира сравнително близко до Пампорово. Той е разположен в долината на Чепеларската река, на пътя от Асеновград до Смолян. Манастирът се намира сред впечатляваща природа, ограден от хълмовете на Родопите. В манастира могат да се видят великолепни стенописи и икони, сред които сцената на “Страшният съд” и фигурите на светци-монаси, както и изображения на седемте вселенски събора. Най-голямата гордост на манастира е иконата на Богородица, която се смята за чудотворна.

 

Хотели в Пампорово

Промоции в Пампорово

Новини от Пампорово

Пампорово

 
BlogБлог на Pochivam.BG