Информация и Въпроси

0884 241 988 / (02)4010515 Pochivam.BG e-mail

Без такса резервация!
Безплатна анулация на повечето резервации!

Потърси хотел / почивка:

* незадължително
 (€ общо)

Хотели в България (973)

Уеб камери на живо в България

Препоръчани хотели в Гърция

Хотели в Поморие

Поморие - Места за посещение

Културни и природни забележителности в Поморие

Ако искате да прекарате една невероятна екскурзия и да избегнете жаркото августовско слънце, не бива да се поколебавате дали си струва да се възползвате от множеството възможности за културно-опознавателен туризъм, които само Поморие може да Ви предложи. Подходящи за разходка сред природата са защитените местности Блатно кокиче и Корията, разположени близо до Поморие.

Поморийско езеро

Не пропускайте да се насладите на прочутото Поморийско езеро, което е част от влажните зони на България, ресурс с огромна икономическа, културна, научна и рекреативна стойност. Поморийското езеро е сред най - интересните забележителности на едноименния морски курорт. По естественият си произход то е свръхсолена лагуна с обща площ от 760 ха. Част от езерното дъно е покрита с лековита тиня. Поморийското калонаходище е едно от най- добрите в Европа. Матерната луга и рапата са с висока йонна концентрация и са ценен ресурс, който допълва отличните качества на поморийската кал. В санаториалната база се прилагат 20 вида процедури за лечението на множество заболявания. Срещат се някои редки растения от Червената книга на България като черноморско плюскавиче, водна лилия, подвит парафолис и др.

Най-голямата ценност на Поморийското езеро е неговото орнитологично богатство... Разположението на големия миграционен път на птиците “Виа Понтика” е предпоставка за огромното им разнообразие - 269 вида! От дигите на езерото лесно можете да се наблюдават ниско прелитащите над морето пеликани и бели щъркели.
Поморийското езеро е едно от най-важните места за гнездене на саблеклюна, кокилобегача, белочелата рибарка, морския дъждосвирец. Построените от природозащитници изкуствени острови са заети от колонии на речни и гривести рибарки, саблеклюни и др. Езерото е рай за дъждосвирците и зимовище от международно значение за немия лебед.

Посетителски център Поморийско езеро

На официална церемония на 10 юни 2010г. бе открит посетителски център Поморийско езеро. Посетителският център е разположен в град поморие на брега на Поморийско езеро до Музея на Солта и предлага:

- оборудване за наблюдение на птици - зрителна тръба и бинокли;
- тематични беседи за биоразнообразието на влажната зона, видеолектории, организиране на семинари и обучения;
- информационни материали и сувенири;
- организиране на опознавателни турове в района;
- прожекция на филми на екологична тематика;
- организиране природозащитни кампании, акции и консервационни бригади;
.

Работно време на Посетителския център:
Вторник – събота, от 9,30 до 19,30 часа
Понеделник и неделя - почивни дни
За контакт и повече информация: Стоян Йорданов – тел: 0885108716, ел. поща: syordanov@greenbalkans.org

Тракийска куполна гробница Поморие

Античната куполна гробница в гр. Поморие е паметник на културата от национално и световно значение. Тя датира от II – III в. и представлява оригинална комбинация от типична тракийска куполна гробница и римски мавзолей. Разположена от сред градини на 500 м северно от къмпинг “Европа”. Висока е около 8 м и е с диаметър 60 м. По коридор се влиза в обширно кръгло помещение, в центъра на което се издига куха колона, която в горния си край се разтваря като гъба и преминава в стените. Затова и гробницата е известна като “Кухата могила”. Хероон е най-голямата зидана тракийска култова сграда запазена до сега в България.

Манастир "Свeти Георги" и лековитото аязмо

Манастир Свети Георги се намира между новата и старата част на Поморие. Той е основан през 1856 г и е единственият действащ мъжки манастир по нашето черноморие.

Легендата разказва, че в края на 18 в. в Анхиало се заселил Селим Бей и създал огромен чифлик. Но господарят страдал от неизлечима болест и бавно гаснел. Неговият ратай дядо Нено бил споходен от странен сън, който му показвал красив момък на кон /свети Георги/, както и чудотворна вода, извираща от двора на имението. Дядо Нено решил тайно да провери дали има истина в съня и разкопал мястото в двора, което му се присънило. Там той открил каменна плоча с лика на светеца, а когато я извадил, от дупката започнала да извира вода. Тогава той решил да сподели откритието си със своя болен господар, който му повярвал и извикал местния владика да освети извора. Владиката осветил мястото и поръсил с вода от извора болния чифликчия. Селим бей бил чудодейно излекуван и не след дълго той приел християнската вяра заедно с цялото си семейство и построил в чифлика параклис. След години, когато овдовял, той приел монашеството и дарил цялото си имение с цел да се създаде манастир. Така е възникнал Поморийският мъжки монашески манастир Свети Георги. Днес манастира пази много ценни творби на иконографското изкуство, повечето, от които датират от XVIII-XIX век. Храмовият празник на манастира “Св. Георги Победоносец” е 6 май – Гергьовден. Този ден е обявен и за празник на морския курорт Поморие.

Следващата спирка от Вашия културен маршрут е Архитектурен резерват ‘Стари поморийски къщи’. Той включва 10 къщи с типична възрожденска архитектура, поради което те са обявени за паметник на културата. Те са строени през 19 век и имат облика на характерната черноморската градска къща- двуетажни, с каменно приземие и паянтов етаж с дъсчена обшивка от чамови дъски и букови цепеници върху тях.

В архитектурния комплекс се намира и единствената оцеляла в града средновековна църква – “Преображение Господне”. Тя е била завършена и осветена през 1765г. Църквата е била изградена на мястото на по-малък храм,съществуващ от ІХ в.,разрушен през 1760г. Необичайния архитектурен план на църквата, липсващата олтарна апсида на изток и разкошната вътрешна декорация, я прави уникална за целия християнски свят. Храмът ‘Преображение Господне’ пази ценен иконостас и чудни творби на иконографското изкуство. Под царската икона на Исус Христос се намира малко аязмо с извираща вода от каменна плоча. Това свято изворчето е наречено от миряните “Сълзите на Христос”. Поверието гласи, че който се поръси с тази вода ще се успокои и излекува. Църквата ‘Преображение Господне’ в Поморие е обявена за паметник на културата.

Разхождайки се в централната част на Поморие, не може да не забележите храма ‘Рождество на Пресвета Богородица’. Той е дело на прочутия тревненски майстор Уста Генчо. По своята планова схема ,църквата е ново решение на централната култова сграда, повлияно от архитектурното решение на Варненската катедрала.

Ако искате да научите повече за древната история на Поморие и да разгледате богата колекция от интересни артефакти, не забравяйте и да посетите Историческия музей, който претворява историята на града и региона от праисторическия до късносредновековния период.

Непременно трябва да се посети и единствения по рода си България и на Балканския полуостров специализиран музей за производството на сол чрез слънчево изпарение на морска вода, Музей на солта в Поморие. Интересно е да се знае, че Солниците към музея произвеждат сол по същата технология, по който това е ставало в древността. Посетителите могат да видят "на живо" всички технологични операции, да разговарят със соларите и да усетят автентичната атмосфера на миналото.

Забележителности в Поморие

 

Хотели в Поморие

Места за посещение в Поморие

Промоции в Поморие

Новини от Поморие

Поморие

 
BlogБлог на Pochivam.BG