Информация и Въпроси

0884 241 988 / (02)4010515 Pochivam.BG e-mail

Без такса резервация!
Безплатна анулация на повечето резервации!

Потърси хотел / почивка:

* незадължително
 (€ общо)

Хотели в България (973)

Уеб камери на живо в България

Препоръчани хотели в Гърция

Хотели в Поморие

Поморийското езеро

Не пропускайте да се насладите на прочутото Поморийско езеро, което е част от влажните зони на България, ресурс с огромна икономическа, културна, научна и рекреативна стойност. Поморийското езеро е сред най - интересните забележителности на едноименния морски курорт. По естественият си произход то е свръхсолена лагуна с обща площ от 760 ха. Част от езерното дъно е покрита с лековита тиня. Поморийското калонаходище е едно от най- добрите в Европа. Матерната луга и рапата са с висока йонна концентрация и са ценен ресурс, който допълва отличните качества на поморийската кал. В санаториалната база се прилагат 20 вида процедури за лечението на множество заболявания. Срещат се някои редки растения от Червената книга на България като черноморско плюскавиче, водна лилия, подвит парафолис и др.

Най-голямата ценност на Поморийското езеро е неговото орнитологично богатство... Разположението на големия миграционен път на птиците “Виа Понтика” е предпоставка за огромното им разнообразие - 269 вида! От дигите на езерото лесно можете да се наблюдават ниско прелитащите над морето пеликани и бели щъркели.
Поморийското езеро е едно от най-важните места за гнездене на саблеклюна, кокилобегача, белочелата рибарка, морския дъждосвирец. Построените от природозащитници изкуствени острови са заети от колонии на речни и гривести рибарки, саблеклюни и др. Езерото е рай за дъждосвирците и зимовище от международно значение за немия лебед.


На официална церемония на 10 юни 2010г. бе открит посетителски център Поморийско езеро. Посетителският център е разположен в град поморие на брега на Поморийско езеро до Музея на Солта и предлага:

- оборудване за наблюдение на птици - зрителна тръба и бинокли;
- тематични беседи за биоразнообразието на влажната зона, видеолектории, организиране на семинари и обучения;
- информационни материали и сувенири;
- организиране на опознавателни турове в района;
- прожекция на филми на екологична тематика;
- организиране природозащитни кампании, акции и консервационни бригади;

Други забележителности в Поморие

 

Хотели в Поморие

Места за посещение в Поморие

Промоции в Поморие

Новини от Поморие

Поморие

 
BlogБлог на Pochivam.BG