Информация и Въпроси

0884 241 988 / (02)4010515 Pochivam.BG e-mail

Без такса резервация!
Безплатна анулация на повечето резервации!

Потърси хотел / почивка:

* незадължително
 (€ общо)

Хотели в България (973)

Уеб камери на живо в България

Препоръчани хотели в Гърция

Хотели в Поморие

Средновековна църква – “Преображение Господне”


В архитектурния комплекс се намира и единствената оцеляла в града средновековна църква – “Преображение Господне”. Тя е била завършена и осветена през 1765г. Църквата е била изградена на мястото на по-малък храм,съществуващ от ІХ в.,разрушен през 1760г. Необичайния архитектурен план на църквата, липсващата олтарна апсида на изток и разкошната вътрешна декорация, я прави уникална за целия християнски свят. Храмът ‘Преображение Господне’ пази ценен иконостас и чудни творби на иконографското изкуство. Под царската икона на Исус Христос се намира малко аязмо с извираща вода от каменна плоча. Това свято изворчето е наречено от миряните “Сълзите на Христос”. Поверието гласи, че който се поръси с тази вода ще се успокои и излекува. Църквата ‘Преображение Господне’ в Поморие е обявена за паметник на културата.

Други забележителности в Поморие

Мнения

Алексиева - Bulgaria, 13.08.2012 11:09

Лека корекция.Под давлението на нечий болен ум уникалните стенописи на църквата са варосани.Така че вече и помен няма от тях.

Алексиева - Bulgaria, 13.08.2012 11:07

Лека корекция.Под давлението на нечий болен ум уникалните стенописи на църквата са варосани.Така че вече и помен няма от тях.

 

Хотели в Поморие

Места за посещение в Поморие

Промоции в Поморие

Новини от Поморие

Поморие

 
BlogБлог на Pochivam.BG