Информация и Въпроси

0884 241 988 / (02)4010515 Pochivam.BG e-mail

Без такса резервация!
Безплатна анулация на повечето резервации!

Потърси хотел / почивка:

* незадължително
 (€ общо)

Хотели в България (975)

Уеб камери на живо в България

Промоции в България (2057)

Препоръчани хотели в Гърция

Ръст на чуждите туристи, бизнес хотелите на загуба

pochivka.com, 28.09.2011

Добър летен туристически сезон отчете зам.-министърът на икономиката Иво Маринов. 5% е ръстът на чуждите туристи през лятото. С 10% са се увеличили германските туристи това лято, а 20% повече са руски туристи. Ръст има и сред туристите от Украйна и Молдова. Печалбата това лято за туризма възлиза на 1,544 млрд. евро. 10% ръст на приходи и туристи отчита спа туризмът. Кризата при нас не се усети подчерта Стефан Шарлопов - председател на българския съюз на балнеоложкия спа туризъм.

Бизнес хотелите са на червено, заяви от своя страна Благой Тадин председател на БХРА. Официалните данни за 2010 година показват 30% срив при бизнес хотелите в София и страната. Спадът идва от срива в преките чуждестранни инвестиции, тъй като бизнес хотелите разчитат именно на чуждите инвеститори. София е зле с туризма, отчете Витан Иванов председател на софийски туристически район. За деветте месеца на тази година легловата заетост в София е едва 22%, тоест средно в София на турист са се падали 2,2 нощувки.

Софийския район обаче отчита 10% ръст в културния туризъм. Иво Маринов посочи още, че до края на седмицата най-вероятно министър Трайчо Трайков ще назначи на нов изпълнителен директор на „Слънчев бряг" АД. От бранша очакват зимния сезон да отбележи резултатите от миналата година, с тенденция на 5% ръст. Междувременно министър Трайков коментира, че все още нямаме точни данни, как кризата с руските туристи ще се отрази на зимния сезон, но ако има някакъв спад, то той ще бъде минимален. По думите му - руският пазар в никакъв случай не е изгубен за българския туризъм.

Той посочи, че нашата система за застраховки на пътниците е сработила, а проблемът е дошъл от руска страна. Това, че България си е свършила работата се виждало и от факта, че на турския или гръцкия ресорен министър не се е налагало да се намесва за прибирането на нашите туристи, които не можеха да се върнат в родината си заради проблемите с туроператора.