Информация и Въпроси

0884 241 988 / (02)4010515 Pochivam.BG e-mail

Без такса резервация!
Безплатна анулация на повечето резервации!

Потърси хотел / почивка:

* незадължително
 (€ общо)

Хотели в България (928)

Празници и събития

Уеб камери на живо в България

Препоръчани хотели в Гърция

Хотели в Широка Лъка

Селски туризъм в България - Село Широка лъка

31.08.2013

Едно от най-интересните места в Родопите е село Широка лъка. Разположено е на 16 км. от Пампорово. Произхода на името му идва от старобългарската дума „лъка”, която означава кривина, извивка. Широка лъка е древно селище, създадено през 17в., а днес популярна дестинация, будеща интереса на множество туристи. В селото може да се насладите на красиви природни картини, музикални традиции и култура, възрожденска архитектура и голямо историческо наследство. Славата си Широка лъка придобива заради своите прочути автентични къщи в родопски стил. В миналото, селото е било известно с изкусните майстори, живеещи там. Къщите, които се издигали изпод ръцете им и днес са запазени и са в типично архитектурен стил-с дървено вътрешно стълбище, с еркери и на два етажа. По-голямата част от тях са широки, с малки прозорци и дървени миндери. С най-голямата популярност се славят Григоровската, Сгуровската и Учиковската къща.

Друго, за което се сещаме, когато чуем Широка лъка , е запазеният фолклор в местността. Това е родното място на мнозина популярни гайдари и певци. Селото притежава и свое Национално училище за фолклорни изкуства, създадено през 1972 година. Интересна традиция в селото е Кукерският фестивал, който се провежда всяка година, в първата неделя на март и носи името „Песпонеделник”. На този ден туристите могат да станат част от чудния празник, в който участват страшни кукери, с големи маски, дървени саби, боядисани в червен цвят, които със своите танци прогонват злите сили от душите и домовете на местните жители. Традицията повелява кукерите да се накичат с чушки, чесън и боб. По време на празника, хората се веселят, пеят песни, танцуват и ако наблюдавате всичко това, несъмнено ще се превърнете в местен родопски жител, поне за малко.

Друго интересно място, което бихте могли да посетите, е Етнографският музей „Згуровски конак”, представляващ богат родопски дом, както и църквата „Успение Богородично”. Важното при нея е, че е създадена през 1834г., само за 38 денонощия от жителите на селото. Посещавани места в Широка лъка са и родният дом на Екзарх Стефан І, както и неговият паметник, щаб-квартирата на Капитан Петко войвода, а също и неговият паметник.

Селището предлага възможност за осъществяване на еко и селски туризъм. Района може спокойно да се похвали с красивата си природа, свеж въздух, богата архитектура и вековните борове, които са атракция за гостите на Широка лъка. За любителите на тези видове туризъм, местното население дава възможност за отсядане в частни квартири и различни малки хотели. Около Широка лъка се намират и някои от скалните чудеса на България-„Главата”, „Момата”, параклисите „Св. Атанас”, „Св. св. Кирил и Методий” и „Св. Теодор Стратилат”.

Подобни туристически новини - Новини от Широка Лъка

Tуристите търсят селски туризъм

Tуристите търсят селски туризъм

Tуристите предпочитат и селски туризъм в България, любими планински дестинации привличат туристите.

Гърци и румънци пристигат у нас за Великден

Гърци и румънци пристигат у нас за Великден

За Великден се очакват доста гръцки и румънски туристи да посетят България.

Родопските села с атрактивни оферти

Родопските села с атрактивни оферти

Магията на Родопите- една невероятна почивка в Балкана!

Великденски идеи за почивка

Великденски идеи за почивка

Великден в България- кое е най-слънчевото и красиво място, където ни очаква тишината, спокойствието или светлите емоции в най-святия ден от годината?

Великденски почивки в България на разумни цени

Великденски почивки в България на разумни цени

Великденски идеи за почивка в България- разумни цени, весели пролетни дни сред най-красивите курорти в България!

Великден е: Искаме Евтини Ваканции

Великден е: Искаме Евтини Ваканции

Как да изберем почивка за Великден? Коя е дестинацията за незабравима Великденска Ваканция през 2011? Евтини Великденски оферти- мисията възможна ли е?