Информация и Въпроси

0884 241 988 / (02)4010515 Pochivam.BG e-mail

Без такса резервация!
Безплатна анулация на повечето резервации!

Потърси хотел / почивка:

* незадължително
 (€ общо)

Хотели в България (939)

Празници и събития

Уеб камери на живо в България

Препоръчани хотели в Гърция

Хотели в Смолян

Смолян - Места за посещение

Природни, културни и архитектурни забележителности в Смолян и региона

Няма да сбъркаме, ако Ви кажем още в началото, че Смолян е едно от местата в България, където изобилстват и природни, и културни и исторически забележителности. Нещо повече Родопите са неизчерпаем източник на вдъхновение за спортове и търсене на непроходими туристически маршрути.

Ако възрожденската архитектура Ви придава едно особено спокойствие и вътрешно удовлетворие, че днес ние продължаваме традициите вчера, то Смолян ще Ви заплени със запазени възрожденски родопски къщи, които са обявени за архитектурни паметници. В Смолян се намират и Сводестият мост (Бейската кюприя) над река Черна, строен в началото на XVIII век, най-големият планетариум в България и природният парк „Чинарът” - 250-годишно дърво.

Нека се докоснем до магията на звездното пространство и да видим защо нашите всекидневни проблеми и тревоги са маловажни на фона на огромния безкрай. Най-големият Планетариум с астрономическа обсерватория в България е създаден през 1975г. Планетариумът е една от най-често посещаваните забележителности в планинския град, любимо място за малки и големи.
За популяризиране на астономическите знания, в звездната зала на Планетариума се представят повече от 70 програми. Сред тях са: програми-приказки за най-малките деца, много учебни сеанси, обзорни и тематични за широката аудитория, както и програми на руски, френски, немски, английски, гръцки.

Повече от 10 години тук се извършва ежедневен слънчев патрул. Правят се фотографии на слънчевите петна. Планетариумът работи активно и по визуалното и фотографично документиране на всички лунни и слънчеви затъмнения и други интересни астрономични явления. От 1975 г. в Планетариума са заснети 3 слънчеви и 9 лунни затъмнения. “Сърцето” на Планетариума е кръглата звездна зала с диаметър 12.5м и 150 места. В центъра и е разположен основният, който създава изкуствено звездно небе, точно копие на истинското. Под 3-метровия купол на обсерваторията към Планетариума е монтиран 15-см телескоп – рефлектор. В библиотеката са събрани над 5000 издания, голяма част от тях са свързани с астрономията. Киносалонът разполага с 220 места. Често там се провеждат конференции и семинари.

Регионален исторически музей “Стою Шишков” е основан през 1935 г. от бележития родопски просветител, книжовник и изследовател Стою Неделев Шишков. Историческият музей в Смолян съхранява и популяризира културно-историческото наследство на родопчани. В него се съхраняват над 150 000 музейни експоната. Постоянната експозиция на музея "Културно-историческото богатство на Родопите от древността до наши дни" започва с уводен етнографски комплекс (родопски халища и чанове), чието композиционно решение илюстрира идеята за извисяване на човешката култура и култура, за нейната всеобхватност и за възможността й да пренася своите ценности през вековете. С цел да се представят древните култури и непрекъснатата обитаемост на региона, историята, културата и начина на живот, спецификата и върховите изяви на културното развитие на този уникален български край са включени праисторически находки, експонати, свързани с ранното присъствие на траките в Родопите, с живота на населението през различните исторически епохи. Впечатляващи са залите, в които чрез богат обреден реквизит и образна документация са представени традиционни народни обичаи и обреди в Родопите (сватбени, празнично-календарни) и тяхното битуване в наши дни, както и колекциите от народни тъкани, народно облекло, кована мед, ковано желязо и пр. Интересно е да видите и експозицията на маскарадните игри от с. Широка Лъка, където и е все още жива традицията да се прави карнавално шествие в първата неделя на март.

Мемориална музейна сбирка “Ласло Наги” е също една културна съкровищница, която следва да бъде уважена, ако посещавате Смолян, ако не за първи, то за втори път. Ласло Наги е изтъкнат унгарски поет, публицист, преводач на български народни песни и поезия, художник, носител на Международна Ботевска награда. Голямата заслуга на Ласло Наги към България и Родопите е, че прави достъпна за унгарската читателска аудитория нашата песен и най-хубавото от българската поезия.

Има един особено чар и вдъновение, които струят от старите възрожденски къщи като Мерамовата къща, Сариевата къща, Пангаловата къща, която е стойностен архитектурен и културен паметник от 1860 г, Хаджиивановата къща, която е служела за щаб на руските войски в района по време на освободителната война (1877-1878), Шереметевата , Танковата и Хаджичоновата къща, Келевската къща (1860г.), Сгуровата къща (1866г.). В квартал Устово може да посетите Медникарската чершия, която както може би вече се досещате е стар пазар на медни изделия.

Ако изкуството определено докосва и най-съкровената Ви част, Ви съветваме да посетите Градската художествена галерия, която съхранява няколко хиляди шедьовъра на различни художници и скулптори.

И тъй като заговорихме за изкуството, няма как да не Ви поканим и на едно вълнуващо представление в Родопския драматичен театър.

В квартал Райково се намира архитектурно- етнографски резерват Чешитската махала. Архитектурният комплекс в кв. Долно Райково е от три ядра: Чешитска махала, Радева махала и къщите изграждащи крайуличния силует на квартала. Най-забележителни са Братска Чешитева къща, Мильон Чешитева къща, Гьорджева къща и Чешитската чешма.

Друг архитектурен и художествен паметник от особено значение, храм на вярата в доброто и красивото е Църквата ‘Свети Никола’. Тя е била построена през 1836 г. със султански ферман. Трикорабна, с петостенна апсида и нартик пред западната фасада. В края на 19 в. са пристроени два купола.

Църквата Успение Богородично” е била построена през 1865 г. Тя е трикорабна с петостенна апсида. Църковният ансамбъл се състои от: църква, костница и килийно училище. Красивите иконописи са завършени през 1866 г.

Други художествени паметници са църквата ”Св.Неделя” и църква ”Св.Теодор Стратилат.

Особена архитектурна стойност има и Али Бейският конак. Тук е изграден паметник-костница в чест на загиналото за освобождение население на Райково.

Параклис „Свети Спас” е изграден през 1937 г. върху старо култово място. Големият райковски родолюбец д-р Никола Герджиков е спонсор на начинанието. През 1990 г. красивият параклис с възстановен.

Колкото и да се разхождаме в Смолян и нетърпеливи, жадни за знания и приключения да продължаваме напред, за да успокоим ненаситния си пътешественически дух, още от първата ни стъпки в този магнетичен град, ние усещаме как във въдуха витае уникалното съчетание на стара и нова архитектура, нежния аромат на планински дървета, багрената магия на уханните цветя и спокойствието на зимата, което нежно шепне, че има прекрасен свят, там отвъд нашите понякога жалки, ‘неотложни’ проблеми. Ето защо е лесно обясним и фактът, че Смолян е един непресъхващ извор на прекрасни места за посещение.

Родопският край е едно магическо място, където чудеса Ви дебнат навсякъде. Ние решаваме да се отклоним от пътя, да спретнем нашата виртуална каляска и да подминем табелата Смолян, за да опознаем региона и да видим какво ни очаква още. Където и да се озовем, топлотата на хората, които ценят дребните, но важни неща в живота, направени с любов и търпение, както и живописният, неповторим колорит ще ни следват навсякъде.

И тъй като сме суетни, ще продължим към един от топ курортите в България- Пампорово. Той се намира само на 16 км северно от Смолян. Сядаме на спокойно място, което открива приказната гледка към Пампорово и рисуваме бялата тишина и спокойствие, които някак хем гостоприемно, хем зловещо са сковали горските дървета.

Стопляме се на огъня, хващаме раниците и продължаваме към Смолянските езера, които се намират само на 10км северно от Смолян. Неслучайно се наричат “смарагдовите очи на Родопите”. Това са много красиви и впечатляващи езера, разположени стъпаловидно. Ние бихме нарекли Смолянските езера бисерите на планината, защото те са една от най-очарователните и ценни забележителности в Родопите.
В миналото езерата са били 20, но днес са само 7. Най-дълбокото и най-красивото от тях е Мътното езеро.

Обичаме водата и неповторимата сила на водните пръски. Ето защо продължаваме към Смолянския водопад на Крива река , който се издига на височина 950м. Височината на водния пад е 20м. Водопадът е накичен със свежа зеленина, която допълва цялостния му облик и допринася за впечатляващата гледка. Народната памет свързва водопада с раздаването на правосъдие от смолянския управител Салих ага.

На 20км от Смолян, в живописната долина на река Арда, се намира с.Могилица. То е особено атрактивна дестинация предимно поради Агушевите конаци, най-великолепното произведение на родопската архитектура. Турската дума „конак” в този контекст означава замък. Построените през 1834 г. палати на Агуш Ага са единственият запазен средновековен феодален замък на Балканския полуостров. Сградата е уникална със своите 221 прозореца, 86 врати и 24 комина. Историята на този изумителен паметник на родопското архитектурно изкуство разказва, че Агуш Ага бил най-богатият и влиятелен човек по тези земи. Искал да построи огромен палат за голямото си семейство, като комплекс от три отделни конака – по един за всеки от синовете си. Строежът отнел повече от 20 години. И както става в приказките, изключителната архитектура е сътворена от неизвестен родопски майстор. След като конаците били готови, Агуш Ага, който се опасявал, че подобен шедьовър може да бъде изграден и другаде по света, отрязал дясната ръка на майстора.

Архитектурният и етнографски резерват Широка Лъка, който се намира на около 26км от Смолян е едно от най-посещаваните места в България. Нещо повече любителите на автентичното българско, съхранените традиции и старинно очарование просто не могат да минат през посещение на тази чудно красива местност. Името Широка лъка има старобългарски произход и означава сравнително по-широко място, покрай което лъкатуши река.

Селският туризъм е любим начин за релакс на много българия поради непринудената обстановка, дивни, красиви кътчета, които обикновено при една организирана екскурзия остават пренебрегнати и гостоприемните местни хора. Село Момчиловци се намира само на 10км от Смолян. Автентичната родопска архитектура, етнографският музей, интересните обичаи и традиции, мекият и приятен климат през всички сезони, вкусната кухня, непокътната природа, многобройните семейни хотели и къщи за гости превръщат селището в предпочитано място за почивка и туризъм.

Определено има какво да предложи Смолянския регион и на ентусиастите, които бързат към поредната тайствена пещера, и на любителите на скалното катерене.
В околността има около 20 пещери. Смята се, че най-интересната е пещерата Ухловица със своите прекрасни каскадно разположени езера. Пещерата е лесно проходима и отворена за посещение.


Около Смолян са известни няколко обекта за скално катерене: Беширов камък, Иглата и Турлука. Първите два са сравнително трудно достъпни и непопулярни.

До Смолян се намират манастирът Свети Атанас и легендарният връх Кральов камък.

Връх Кральов Камък се намира отдясно на пътя кв. Райково – с. Чокманово. Легендата разказва, че четата на Кралю войвода най-напред действала в Хасковския край, но била принудена да напусне полето и да се установи в сърцето на Родопите. Тя се превърнала в закрилница на родопските българи. След тежко сражение четниците били избити, а войводата им, за да не попадне в ръцете на турците решава да се хвърли от високия хребет. Изправил се пред насочените към него дула и лека-полека изчезнал в бездната. Никой не разбрал, че Кральо войвода се хвърлил. Срутените камъни го затрупали, сякаш да го защитят от скверна ръка. Преданието разказва, че при пълнолуние Кральо се възправял отново на камъка, едър и величествен, загледан замечтано в родната земя.

Легенди или не, тези славни герои са били родопчани и ето защо на тяхно име е наречено не едно природно място или причудливо образувание. Както знаем, всяко предание пази зрънце истина...

Момин камък е друга скала, която се намира в квартал Райково в Смолян. Райковската девойка Милица, която била затворена в Смолянския конак успяла да избяга, след като конака бил нападнат от дружината на Мирчо войвода. За да се спаси от преследващите я турци тя се изкачила на скала над Райково. Девойката изчезнала, но от тогава там се появил камък наподобяващ женска фигура.

Скала Невястата (Турлука) пък се намира на запад от гр. Смолян, а а нея легендата разказва, че девойка, любима на един от четниците на Караджа войвода, била поискана за жена от местния турски владетел. Тя се съгласила, но поискала преди сватбата да погледне за последен път родното си място. Качила се на високата скала и запяла и се помолила да бъде превърната в камък, за да не вземе за жених турския поробител. Молбата й била чута. От този ден нататък каменната Невеста се превърнала в символ на саможертвата.

Скалата, считана от местните хора за символ на града, приютява древно тракийско светилище. Откритието е оповестено от археолога Никола Дамянов през 2008г.
Според учения цялата скала може да се счита за едно голямо светилище, тъй като навсякъде по нея са открити култови ями с различна форма и големина, някои от които са свързани с каналчета. Ученият смята, че откритата на най-високата точка на скалата яма се е използвала за палене на огън, изсипване на течност и там е ставало гадаенето. Откритието се датира към късния енеолит. Други открития – керамични фрагменти от къснобронзовата епоха, са намерени в подножието на скалата. Археологът смята, че светилището е било използвано през XV-XVI век преди Христа. Според него обаче са необходими допълнителни проучвания в района на скалата.

Връх Соколица недалеч от Смолян също ревниво пази една чудна легенда. Млада жена с пеленаче се приютила в подножието на върха, за да се опази от турците. Но те я открили. Оставила рожбата си, а тя се качила на върха и се хвърлила. Душата й литнала като сокол, а детски плач и до днес оглася върха.

За туристите, решили да почиват в Смолян, ще е впечатляващо да посетят неповторимите пещерни ансамбли в Триград и Ягодина, както и астрономическата обсерватория в Рожен. Една чудесна екскурзия до Чудните мостове, Перперикон, Слона, Триград или Дяволското гърло е просто отлично допълнение към нашето приключение в Родопите. Където и да идем ни очакват изваяни като че ли от природата-художник чудни картини, мистериозни природни феномени, скални образувания, около които витае не една легенда и множество местенца, където може да поседнете и помечтаете, необезпокоявани и щастливи. Да, всичко е на хвърлей разстояние от Смолян и всяко приключение си заслужава. Защото утре ще е хубав ден, празник на нашата душа и ликуване на себепознаването, една малка крачка към големия свят, такъв какъвто е, днес и сега.

Забележителности в Смолян

 

Хотели в Смолян

Престоящи събития в Смолян

Места за посещение в Смолян

Промоции в Смолян

Новини от Смолян

Смолян

 
BlogБлог на Pochivam.BG