Информация и Въпроси

0884 241 988 / (02)4010515 Pochivam.BG e-mail

Без такса резервация!
Безплатна анулация на повечето резервации!

Потърси хотел / почивка:

* незадължително
 (€ общо)

Хотели в България (939)

Празници и събития

Уеб камери на живо в България

Препоръчани хотели в Гърция

Хотели в Смолян

Планетариум - Смолян

Нека се докоснем до магията на звездното пространство и да видим защо нашите всекидневни проблеми и тревоги са маловажни на фона на огромния безкрай. Най-големият Планетариум с астрономическа обсерватория в България е създаден през 1975г. Планетариумът е една от най-често посещаваните забележителности в планинския град, любимо място за малки и големи.
За популяризиране на астономическите знания, в звездната зала на Планетариума се представят повече от 70 програми. Сред тях са: програми-приказки за най-малките деца, много учебни сеанси, обзорни и тематични за широката аудитория, както и програми на руски, френски, немски, английски, гръцки.

Повече от 10 години тук се извършва ежедневен слънчев патрул. Правят се фотографии на слънчевите петна. Планетариумът работи активно и по визуалното и фотографично документиране на всички лунни и слънчеви затъмнения и други интересни астрономични явления. От 1975 г. в Планетариума са заснети 3 слънчеви и 9 лунни затъмнения. “Сърцето” на Планетариума е кръглата звездна зала с диаметър 12.5м и 150 места. В центъра и е разположен основният, който създава изкуствено звездно небе, точно копие на истинското. Под 3-метровия купол на обсерваторията към Планетариума е монтиран 15-см телескоп – рефлектор. В библиотеката са събрани над 5000 издания, голяма част от тях са свързани с астрономията. Киносалонът разполага с 220 места. Често там се провеждат конференции и семинари.

Други забележителности в Смолян

 

Хотели в Смолян

Престоящи събития в Смолян

Места за посещение в Смолян

Промоции в Смолян

Новини от Смолян

Смолян

 
BlogБлог на Pochivam.BG