Информация и Въпроси

0884 241 988 / (02)4010515 Pochivam.BG e-mail

Без такса резервация!
Безплатна анулация на повечето резервации!

Потърси хотел / почивка:

* незадължително
 (€ общо)

Хотели в България (974)

Уеб камери на живо в България

Препоръчани хотели в Гърция

Хотели в Созопол

Созопол - Места за посещение

Созопол е едно забележително място и само една кратка разходка из него ще Ви накара да се влюбите в него завинаги. Нещо повече, ще се убедите, че ви чака забележителност почти зад всеки ъгъл. В Созопол Ви очакват забележителности от различен характер, които взети заедно създават неповторимата атмосфера на някогашното рибарско селище. Атмосферата в Созопол е повече от ваканционна, защото всяко кътче в него е пропито със сладкия мирис на старинност и култура, каквато не се открива във всеки курорт по нашето Черноморие.

С Постановление на Министерския съвет № 320 от 7 септември 1974 г. Старият град на Созопол е обявен за град-музей. Ето защо безкраен лист от паметници на историята и клутурата и съвременни туристически атракции Ви очакват в Старата Аполония. Стария град Созопол има свой необикновен дух, който се е запазил с времето.Археологически музей – СозополПрез 1961 г. Светият Синод предоставя сградата на храм “Св. Св. Кирил и Методий” за създаване на музей, в който да се съхраняват и експонират археологическите материали откривани в гр. Созопол и общината. От август 1978 г. за нуждите на музея са предоставени зали и помещения в сградата на Културния дом – Созопол. Музейната структура се развива в две направления: Археология, Християнско изкуство.
През 2003 г., с подкрепата на Община – Созопол и НИМ – София, експозиционната площ и реквизит са обновени. Представени са и нови експонати. Актуализиран е научно-спомагателният апарат – текстови табла, карти, фотоси, схеми и др. Тематично и хронологически експозицията обхваща материалната култура на Созопол и района от V хил.пр.Хр. до ХVІІ в.сл.Хр. Археологическият музей в Созопол има работно време 08.00-12.00 ч.; 13.00-17.00 ч. през летния сезон и 08.00-12.00 ч. през зимния. Има печат за книжките на Стоте национални туристически обекта.

Крепостни стени VІ – ХІV век

Територията на средновековния Созопол е оградена с крепостна стена и кули, строени по времето на император Анастасий – 511 г. Те са използвани и през следващите векове, като на много места са престроявани и доизграждани. Днес от това защитно съоръжение са запазени значителни фрагменти, достигащи височина до 3 – 4 метра.

Къщите ‘Старинен Созопол’ - традиционен възрожденски стил

Около 180 жилищни сгради от средата на 18 в. и началото на 19 в. – паметници на културата, оформят облика на “Старинен Созопол”. Като типично българска, градена от камък и дърво, Созополската къща има аналогии с къщи от Старопланинския и Странджанския регион. Запазена е градоустройствената структура и архитектура – “Къща на Мариета Стефанова”, “Къща на Креаноолу”, “Къща на Тодор Загоров”, “Къща на Куртиди. – Тракийски хан”, “Къща на Димитър Ласкаридис” и др.

Тракийски крепости в района на Меден рид

Усамотен планински рид, опасващ като дъга полетата и ниските хълмове около Созопол. Още през ХІІІ – ХІІ в.пр.Хр. траките изграждат отбранителна линия, състояща се от крепости по почти всички високи върхове на рида.Антични некрополи на Аполония

Интересът към старините на Созопол датира още от средата на ХІХ в. Изследователите насочват своите усилия предимно към проучване на некрополите и материалите откривани в тях. Днес по-известните некрополи на античната Аполония Понтика са:

  • Некропол в “Морската градина”.
  • Некропол в м. “Харманите”.
  • Некропол в м. “Буджака”. Провеждат се частични спасителни археологически разкопки.
  • Некропол в м. “Калфата”. Ежегодно се провеждат редовни археологически разкопки от българо-френски екип.

Средновековните църковни храмове в Созопол са разрушени от османските турци през ХV – ХVІІІ в. Върху техните основи християнското население издига малки параклиси. Те са около 20 на брой, а някои от тях съществуват и до днес: “Св. Атанас”, “Св. Димитър”, “Св. Никола”, “Св. Неделя”, “Св. Марина”, “Исус Христос”, “Възнесение” и две стари църкви от епохата на Възраждането (14 век) – Свети Зосим и Света Богородица.

Художествена галерия

Художествената галерия на гр. Созопол е създадена през 1991 г. Помещава се в сградата на “Старото училище” – паметник на културата. Галерията притежава 287 картини и около 40 скулптури от наши и чужди автори. В експозицията и фондовете се съхраняват и творби, дарени от участниците в Международните пленери на художниците-маринисти.

Забележителности в Созопол

 

Хотели в Созопол

Престоящи събития в Созопол

Места за посещение в Созопол

Промоции в Созопол

Новини от Созопол

Созопол

 
BlogБлог на Pochivam.BG