Информация и Въпроси

0884 241 988 / (02)4010515 Pochivam.BG e-mail

Без такса резервация!
Безплатна анулация на повечето резервации!

Потърси хотел / почивка:

* незадължително
 (€ общо)

Хотели в България (961)

Уеб камери на живо в България

Промоции в България (2453)

Препоръчани хотели в Гърция

Четирима от петима българи ще прекарат отпуската си на нашето Черноморие

expert.bg, 07.07.2011

Четирима от петима българи ще прекарат своята лятна отпуска в курортите в страната, показва изследване, проведено сред жителите на девет от големите градове. То е поръчано от Visa в България. 79% от участниците в проучването са заявили, че ще прекарат отпуската си в България. Само 15% планират да пътуват в чужбина за лятото, като Гърция и Турция са най-предпочитаните дестинации за 32% и съответно 22% от хората. Изследването показва, че основните причини за избора на България са, че тук почивките са по-достъпни (41%) и е по-лесно да се стигне до желаната дестинация (28%).

От друга страна хората, които ще прекарат отпуска си извън страната са посочили като основен аргумент, че това е по-вълнуващо и интересно (54%) спрямо местните курорти. Най-много средства това лято ще изхарчат хората на възраст между 35-44 години, като средно те планират да отделят 1 288 лева, следвани от хората между 25-34 години с 1 272 лева. Най-младите участници в проучване на възраст между 18 - 24 години ще са с най-малък бюджет за лятото - средно по 746 лева.

По отношение на нагласите по региони, жителите на София ще похарчат най-много за летните си отпуски, средно по 1 337 лева, следвани от жителите от Плевен с 1 280 лева. Средната сума за всички участници в проучването е 1 144 лева. Повече от една трета (36%) са заявили, че ще изхарчат повече средства през своята отпуска тази година в сравнение с миналата, а малко под половината (47%) ще разполагат със същите средства. Само 17% са отговорили, че планират да изхарчат по-малко в сравнение с 2010 година.

Изследването показва, че има силна тенденция за предпочитането на картовите разплащания както по време на резервациите, така и по време на самата почивка. Почти половината от всички анкетирани (44%) ще организират своята ваканция сами, без да ползват услугите на тур оператор, и ще използват карта, за да платят за нея. Като основна причина за това им решение те посочват, че картовите разплащания са по-удобни (48%) и по-сигурни (28%) от плащането в брой. Платежната карта също е често използвано средно от хората, които ще използват услугите на туристически агенции както онлайн (13%), така и на място (11%). Според проучването картите са предпочитан метод за разплащане и по време на самата почивка. 21% от анкетираните ще платят с дебитна карта, защото намират този начин на плащане за по-сигурен (62%), по-изгоден (32%) и по-удобен (14%) от парите в брой.