Информация и Въпроси

0884 241 988 / (02)4010515 Pochivam.BG e-mail

Без такса резервация!
Безплатна анулация на повечето резервации!

Потърси хотел / почивка:

* незадължително
 (€ общо)

Хотели в България (1089)

Празници и събития

Уеб камери на живо в България

Промоции в България (2759)

Препоръчани хотели в Гърция

24 май

24 май е един от най-светлите празници през годината. Почивните дни около 24 май, Денят на Българската писменост, култура, образование, са изпълнени с пролетни емоции, но са и предвестник на летните отпуски - времето е подходящо както за планински туризъм, така и за ранна почивка на море. За 24 май много от нас избират българските спа курорти, в които могат да се съчетаят отпускащи спа процедури и удоволствието на минералните басейни с разходки сред разбудилата се природа. Предлагаме ви и

Предложения за 24 май 2023

24 май е един от любимите български празници за почивка в планината, в спа курортите или на море. 24 май 2023 година предоставя 4 почивни дни - от 20 до 24 май, които можем да оползотворим за пълноценна почивка. Промо предложения за почивка за 24 май 2023 от всички хотели в България, идеи за пълноценна ваканция.

Ден на Славянската писменост и култура

24 Май- Ден на Славянската писменост и култура

"Напред!Науката е слънце,
което във душите грей!..."

24 Май- празник за душата, ума и културата

24 Май е един от най-светлите празници не само през Май и през свежия пролетен сезон, но и в годишния ни календар. 24 Май е денят на Славянската писменост и култура. Този ден се празнува повече от 160 години и ето защо е един от емблематичните празници в календара на българина, който е съхранил своята писменост, култура, жажда за знания през тъмните векове на тягостното турско робство.

С гордост може да кажем, че 24ти Май е празник, който няма аналог сред другите нации, той е нашият грижливо пазен скъпоценен камък, който блести с красотата на литературата, отразява борбата за Просвещение и вечно цъфтящото цвете на културата.
Денят на Българската писменост и култура е празник на духовното израстване, съвършенство, което се бори за научни и културни постижения. Буквите, създадени от Кирил и Методий, техните преводи на религиозни книги, тяхната борба за запазване на правата на всички нации да почитат Бог на своя собствен език има историческо и културно значение за Българското национално развитие и просперитета на нацията.

Делото на светите братя, което е непреходно и ще живее във всяка една буква, молитва и зрънце наука, култура, е достойно за възхищение, почит и преклонение. Ето защо всеки ден ние празнуваме просвещението и културното ни израстване. 24ти Май обаче е официалният български национален празник, на който празнуваме създаването и развиването на българската просвета и култура и на славянската писменост.

Делото на Солунските братя е част от общата човешка идея за равенство в културен и религиозен аспект.
Денят на Българската азбука, Ден на Славянската Писменост и Култура или просто Денят на Св.св.Кирил и Методий, 24ти май е един от най-прекрасните майски празници, когато се преизпълваме с гордост /Българите са единствените членове на ЕС, чиято официална азбука е кирилица/, преклонение, вдъхновение и отбелязваме края на пролетта, която приветства топлото лято. Последното често свързваме основно с лятната отпуска, която презарежда нашите батерии, помага ни да се чувстваме отпочинали, щастливи, по-добри и готови да посрещнем предизвикателствата на живота. Ето защо 24ти май е чудесен повод да изпратим подобаващо пролетта, да се подготвим за лятото и да си подарим няколко почивни дни сред природата. Със сигурност всичките ни задачи ще са по-леки и ще успеем да ги вършим с удоволствие до настъпването на лятната отпуска при условие, че сме си подарили пролетна ваканция през Май!
Каква по-хубава дестинация за почивка за 24 Май от нашата красива България! Опознай, за да я обикнеш истински и подари своете сърце на най-прекрасните кътчета за почивка в България.

Училищата в цялата страна се кичат със цветя и портрети на братята Св.св. Кирил и Методий в знак за признателност за съкровищницата от мелодични букви, които се превръщат в неизменна част от Българския език.
Милиони хора по света пишат и говорят, използвайки глаголицата. Въведени около 866г сл.Хр. новите букви били предопределени да спомогнат за обединението на младата Българска нация и по този начин да положат основите на Българската култура, литература и образование.

24ти Май, денят на двамата братя Кирил и Методий, е един от най-старите културни празници в Европа. Интересен исторически факт е, че се празнува като религиозен празник от 11 век след Христа и се е чества в съответствие със старите религиозни канони.
Грамотността и културата били толкова важни за Източна Европа, че делото на светите братя Кирил и Методий е свято сред всички православни народи, чиято писменост е тясно свързана с Кирилицата. Иконите на Кирил и Методий са не по-малко красиви от тези на Свети Георги и други канонизирани светци, а тяхното житие бива разказвано и преразказвано в хиляди книги.

24 май е празник за очите, душата, сърцето и българщината. В цялата страна се провеждат различни изяви, фестивали, културни събития, церемонии, награждавания, концерти и други прояви, които са свързани с отдаването на почит към обществените постижения в сферата на изкуството, образованието и просвещението. Денят на българското образование събира учители, ученици и учени, за да празнуват културното и научно израстване на нацията..ден след ден, стъпка по стъпка...

Денят на Българската Писменост и Култура е онази светла дата, на която празнуваме и се любуваме на културата във всичките й форми- в театрите, оперите, богатите библиотеки, училищата, където се изучават нашите будни дечица. Денят, на който почитаме делото на Св.св. Кирил и Методий, е празникът на нашата сила, порив към знание и свобода, културни постижения и жажда за знание, които са ни съхранили като народ през годините и продължават да ни изграждат като хора и до днес.

Трябва да се чувстваме горди българи, защото всяка година на 24ти Май отбелязваме празника на нашето духовно извисяване, нашият стремеж към усъвършенстване, който като бял гълъб на надеждата се издига високо, високо над всекидневните ни проблеми и ни помага да направим своите големи постижения в областта на науката и културата.
24 май, паметна дата, която е станала празнична в календара ни преди много столетия. Денят на Св.св.Кирил и Методий е бил отбелязван като църковен празник още през XI век. През далечната 1851г. сме започнали да честваме деня и като всенароден Ден на просветата.

24 Май- почивки и празници в България

... че и ний сме дали нещо на светът
и на вси славоне книги да четат.
Иван Вазов

Празникът на нашата писменост, култура, образование и творчески търсения е специален за всеки българин. Преизпълнени с гордост и преклонение всички пазим спомени, свързани с майските дни в училище и празниците по случай Денят на Славянската култура и писменост.
Днес, където и да се намираме, както и да се чувстваме, ние празнуваме един от най-светлите празници, който превръща няколкото майски почивни дни в оазис, който ни пренася в един нов свят на красота, извор на вяра и надежда.
24 Май в България- там, където обичаме да празнуваме и да търсим прекрасното във всичко около нас!

 
cache load